Målet nærmer sig for over 500 børn og unge i Urbanplanen

BNS Konsortiet og Byggeri København har fejret rejsegilde sammen med beboerne i Urbanplanen, der skal moderniseres, blandt andet i form af opførelse af nye fritidsinstitutioner.
De almene boliger i Urbanplanen varierer mellem rækkehuse og lejligheder og huser 6.000 borgere.
De almene boliger i Urbanplanen varierer mellem rækkehuse og lejligheder og huser 6.000 borgere.

Mellem Røde Mellemvej og Englandsvej på Amager ligger et af Københavns største almene boligområder, Urbanplanen. Det sociale boligbyggeri blev opført fra midten af 1960’erne frem til begyndelsen af 1970’erne.

Dengang voksede hovedstadens befolkning, og der skulle bygges flere og bedre boliger. Urbanplanen blev løsningen – et boligområde, der med blot 3 km til Rådhuspladsen, større boliger end på stenbroerne og masser af grøn natur og frisk luft omkring sig, skulle indfri datidens drøm om det gode liv.

Visionerne for området blev dog aldrig helt indfriet, og med tiden udviklede Urbanplanen sig til et socialt belastet område.

For at komme problemerne til livs og revitalisere området vedtog Københavns Kommune en handlingsplan for en byfornyelse af området ved budgetforhandlingerne i 2016.

Læs også: I Urbanplanen er fundamentet for fremtiden ved at blive lagt

Moderniseringen i det gamle kvarter er nu i gang, og et centralt punkt i helhedsplanen for byfornyelsen er opførslen af en ny fritidsinstitution for 448 børn i tre etager samt en indhegnet specialfritidsinstitution i to etager til 74 børn med særlige behov. Derudover anlægges også en legeplads med legeudstyr, boldbaner og Tarzan-anlæg.

Martin Palmquist, adm. direktør i BNS.
Martin Palmquist, adm. direktør i BNS.

Entreprenøren BNS Konsortiet har nu afholdt rejsegilde sammen med bygherren Byggeri København og Urbanplanens beboere:

– I BNS har vi stor erfaring med at opføre institutionsbyggerier, men selvom vi har prøvet det mange gange før, er det altid noget helt specielt, når vi bygger til børn og unge. De fortjener den bedste start på livet, og vi er glade for, at arbejdet og fremdriften med de to institutioner følger den aftalte målsætning, siger Martin Palmquist, adm. direktør i BNS.

Læs også: Urbanplan-børn får nye læringsrum

Et af de største udfordringer ved Urbanplanens oprindelige arkitektur er, at boligområdet lukker sig om sig selv. Derfor skal BNS Konsortiet helhedsrenovere Solvang Bibliotek og Bibliotekspladsen samt etablere en større central byplads, der skal blive samlingspunkter, der fungerer som dåseåbnere for området, så flere bruger Urbanplanens fællesarealer i hverdagen.

For at skabe de bedste forudsætninger for en god start for Urbanplanen har BNS Konsortiet desuden også arbejdet tæt sammen med Byggeri København og kvarterets beboere om at sikre lokal begejstring for projektet gennem hele byggeprocessen.

– Byggeri København har i et rigtigt godt og tæt samarbejde med projektets hovedentreprenør, BNS Konsortiet, lagt et stort arbejde i at planlægge gennemførelsen af byggeriet på en god og fornuftig måde, hvor inddragelse og dialog med kommende brugere og borgere i området har været vægtet højt. Byggeriet er nu halvvejs, og som bygherre, er det meget positivt at se, at entreprenøren har gået til opgaven med både engagement og faglighed, og ikke mindst at kunne konstatere, at løbende dialog skaber bedre forståelse for byggeriet og interesse i lokalområdet, siger Vibeke Linde-Strandby, projektchef Byggeri København.

Natur og klimasikring

En af Urbanplanens kvaliteter er områdets nærhed til naturen, og netop det omkringliggende grønne inviteres også indenfor i det nye Urbanplanen. Derfor skal der som en del af BNS Konsortiets entreprise også etableres et klimasikringsprojekt på et stort grønt areal, der ligger bag den lokale skole, Dyvekeskolen.

LAR-anlægget er et større skybrudsanlæg, der både skal opsamle regnvand og skal styrke områdets biodiversitet ved at fungere som et habitat for de blomster og insekter, der lever i og omkring Urbanplanen.

Projektet gennemføres i hovedentreprise i perioden ultimo 2021 til medio 2023.

Relateret indhold