Uddannelsesminister Esben Lunde Larsen (V) dropper målsætningen om, at 25 procent skal have en akademisk uddannelse. Det er vi rigtig glade for i Arbejdsgiverne. Der er trods alt grænser for, hvor mange akademikere Danmark har brug for – selvom der er mange gode uddannelser på universiteterne. Vi har i stedet langt mere brug for flere unge på erhvervsuddannelserne.
Kurven er da også knækket. Andelen af en ungdomsårgang, der vil blive akademikere, falder nu fra 30 til 28 procent for første gang i en årrække. Men det er heller ikke et øjeblik for tidligt. Vi står overfor en alvorlig udfordring. Om fem år kommer vi til at mangle 30.000 faglærte. Ude i virksomhederne er mange af de faglærte tæt på pensionsalderen. 1.627 industriteknikere gik på pension i 2011-2013. I samme periode blev kun 756 udlært.
Konsekvenserne mærker vi allerede. Industrien mangler arbejdskraft. Industriteknikere, automatikteknikere, smede, svejsere og værktøjsmagere. Hvis vi forsætter meget længere ud ad den vej, vil det gå udover landets produktivitet og konkurrenceevne. Og så kan vi stå med en lang række arbejdsløse akademikere. Her er det i dag ikke ualmindeligt, at op mod halvdelen af en årgang er arbejdsløse et helt år efter endt uddannelse.
Sæt handling bag ord
Skal vi i stedet have flere unge på erhvervsuddannelserne, er det ikke nok bare at tale om det. Det kræver handling. Derfor er det nedslående, at de 100 millioner kroner, der var afsat til nyt udstyr på erhvervsskolerne, ikke kommer alligevel. Pengepuljen er endnu ikke droppet officielt, men man regner ikke længere med den på skolerne. Dermed står de unge til at skulle lære fremtidens håndværk på fortidens materiel. Det dur bare ikke.
Ingen ved helt præcist hvilke uddannelser, vi får brug for i fremtiden, lyder et typisk forsvar flere steder fra. Det er også rigtigt. Men omvendt er det heller ikke sådan, at vi overhovedet ikke kan vide noget om, hvad vi får brug for. Og her må det kunne lade sig gøre at ramme arbejdsmarkedets behov lidt bedre. Det er vel også den generelle erkendelse i samfundet, der har ført til regeringens beslutning om at gå i en mere erhvervsvenlig retning.
Der er i øvrigt heller ikke noget i vejen med at uddanne sig videre. Og her er det også en mulighed senere at læse videre fra en erhvervsuddannelse. Tal fra DEA viser i øvrigt, at faglærte, som læser på en videregående uddannelse, har meget lavere frafald på uddannelsen end deres medstuderende fra det almene gymnasium. Derfor er det en gevinst på flere niveauer at få flere unge på erhvervsuddannelserne.