Danmark mangler ingeniører. Det er virkeligheden og en daglig udfordring for rådgivende ingeniørvirksomheder. Derfor efterlyser FRI, at ingeniører, der er flygtet fra krigen i Syrien, skal have hurtigere og mere enkel adgang til det danske arbejdsmarked.
Det er vores indtryk, at mange af især de syriske flygtninge, der er ankommet til Danmark, er højtuddannede, og at ingeniørerne kommer fra gode polytekniske universiteter. Hvis vi kan hjælpe dem med et arbejde og ad den vej give dem en god begyndelse her i Danmark – samtidig med at de rådgivende virksomheder kan få besat nogle af de mange ledige stillinger – så vil det være et godt match.
Det kræver selvfølgelig, at flygtningene er arbejdsparate, og det kræver, at de danske regler ikke gør processen unødigt besværlig for asylansøgeren eller virksomheden.
Regeringen bør arbejde på at fjerne de eventuelle barrierer, der er for at få flygtninge i arbejde, eventuelt ved at speede asylprocessen op, så virksomheder og flygtninge kan koncentrere sig om de konkrete opgaver og projekter. Samtidig vil det bidrage til at få integreret flygtningene på arbejdsmarkedet. Flygtningene kan godt integreres i de danske virksomheder.
Den danske rådgivende ingeniørbranche er en international branche, hvor mange virksomheder samarbejder med mennesker fra mange forskellige kulturer og har folk ansat fra det meste af verden. Allerede i dag er ca. 10 pct. af branchens medarbejdere i Danmark ikke-danske statsborgere, og det er derfor min vurdering, at virksomhederne også vil være gode til at tackle eventuelle kulturbarrierer, som de måtte støde på, hvis de ansætter syriske flygtninge og asylansøgere.