Lokale virksomheder sikrer velfærden

Cheføkonom Jacob Thiel, Håndværksrådet. Foto: Thomas Rønn.
Cheføkonom Jacob Thiel, Håndværksrådet. Foto: Thomas Rønn.

Hvem skaber de nye job og lærepladser? Det gør den lokale automekaniker, den lokale tømrer og det lokale maskinværksted. Kort sagt: SMV’erne. Derfor er det også denne virksomhedsgruppe, vores nytiltrådte regering bør have på nethinden, når den tager fat på sin vigtigste opgave: At sikre Danmarks fortsatte velfærd gennem en effektiv erhvervspolitik.

Langt de fleste nye job skabes i små og mellemstore virksomheder, men hvordan går det så i de virksomheder, der skaber job, uddanner lærlinge og betaler skat i Danmark? Vores seneste måling blandt 671 medlemsvirksomheder er desværre ikke noget at råbe hurra for. Igennem næsten et år har et flertal af SMV’erne oplevet en forringelse af erhvervsklimaet, så der er nok at tage fat på for den nytiltrådte regering.

Det handler bl.a. om at give virksomhederne færre af de administrative byrder, der hver dag koster SMV’erne indtjening og spildtid. Det handler også om at lade private løse flere offentlige opgaver, så skatteborgerne får konkurrence om opgaverne.

SMV’erne uddanner flest, selvom det kan være en bekostelig affære at have lærlinge. Så hvis vi vil foregribe den mangel på faglærte, vi kommer til at mærke om ret få år, er det også her, regeringen virkelig kan gøre en forskel. Genindfør den praktikpladspræmie, der tidligere omfordelte midler mellem virksomheder, så SMV’er igen kan få tilskud, når de tager nye lærlinge. Og sæt erhvervsuddannelser på grundskolernes skoleskema, så ingen elever fremover går ud af folkeskolen uden at kende til erhvervsuddannelsessystemet. I dag vælger mange unge nærmest pr. automatik gymnasiet uden at kende til erhvervsuddannelserne.

Så kære nye regering, det er altså den lille mekaniker, frisør eller byggevirksomhed, der sikrer velfærden. Husk det nu.

Relateret indhold