Arkitektur er et af meget få områder, hvor Danmark er i den absolutte internationale elite. Virksomhederne skal være skarpe, men succesen kommer ikke af sig selv. Betingelserne for at drive arkitektvirksomhed skal være bedst mulige, og Danske Arkitektvirksomheder har derfor fem ønsker til den nye regering:
1. Udbudsprocessen skal forenkles, og transaktionsomkostninger måles og reduceres. Arkitektvirksomhederne bruger i dag uforholdsmæssigt meget tid på at udfylde skemaer og beskrivelser, som ikke bliver brugt i det efterfølgende byggeri. Tiden spildes, hvor den kunne bruges på innovation og kvalitet.
2. Vi kan skabe tusindvis af arbejdspladser på bæredygtigt byggeri, hvis politikerne tør og vil. Vi har allerede en bæredygtighedspakke samt en publikation, der beskriver grundprincipperne for bæredygtigt byggeri. Nu mangler vi bare standardydelsesbeskrivelser for et bæredygtigt byggeri.
3. Vi ønsker også et bygningsreglement, der tør stille krav. Tidligere reglementer har sikret os energieffektive og sundere boliger, bl.a. ved skærpede krav. Men nu er et nyt bygningsreglement til godkendelse, som fraviger de skærpede krav om at bygge bedre. Det er kortsigtet. Vil vi være kendt for at være billigst eller dygtigst?
4. Den tidligere regering fremlagde et gennemarbejdet bud på, hvordan arkitektur kan fylde meget mere i den enkelte borgers bevidsthed og skabe merværdi. Vi ønsker, at man fastholder og gennemfører arkitekturpolitikken “Mennesker i centrum”, der skaber samfundsmæssig merværdi.
5. Supersygehusene har uden undtagelse været ramt af markante budgetnedskrivninger. Det nye supersygehus i Skejby bliver ikke spor super, da der hverken er råd til køkken eller vaskeri, og det kan nemt ende som en ren molbohistorie, hvis varevogne skal køre i kortege med mad og snavset vasketøj.
Forudsætningerne bør derfor genskabes for, at de kommende supersygehuse rent faktisk bliver super.
I det lange løb skaber arkitektur merværdi, fordi vi overlader et mindre ressourcekrævende samfund til kommende generationer.