Begyndende vækst i installationsbranchen

Niels Jørgen Hansen, adm. direktør for Tekniq. Foto: Thomas Steen Sørensen.
Niels Jørgen Hansen, adm. direktør for Tekniq. Foto: Thomas Steen Sørensen.

Ifølge Danmarks Statistik omsatte installationsbranchen for 10,1 milliarder kroner i årets første tre måneder. Stigningen var på seks procent sammenlignet med samme periode sidste år.

Omsætningen i årets første kvartal fordeler sig med 5,8 milliarder kroner i elbranchen og 4,3 milliarder kroner i vvs-branchen. Væksten har været ulige fordelt i installationsbranchen. Mens elbranchens omsætning steg med otte procent, var vvs-branchens omsætning vokset med mindre end den halve kraft, nemlig tre procent.

Branchen halter stadig uden for de største byer. Vi ser det ved, at der i dag er 2.250 færre beskæftigede i installationsbranchen end gennemsnittet for de sidste 15 år. Der er altså langt igen før kapaciteten er fuldt udnyttet.

Vi kan se, at væksten klart skyldes de store offentlige bygge- og anlægsprojekter med universitets- og sygehusbyggerierne i front. Samtidig er der pænt aktivitet fra renovering af almene boliger, og den milde vinter har også hjulpet på omsætningen. Men både erhvervsbyggeriet og det private marked kniber det med.

Tekniq håber, at BoligJob-flertallet fra valgkampen nu trækker i arbejdstøjet og finder en permanent løsning, som er med til at fjerne den ulige konkurrence fra sort arbejde og kan hjælpe til at bevare arbejdspladser uden for de store byer.

Selvom det går bedre i dansk økonomi, er det stadig vigtigt at vente med at stramme finanspolitikken, så vi kan få sat et opsving i gang. Dansk økonomi har stadig ikke hentet det tabte under krisen, og særligt områder uden for de store byer har det ikke nemt.

Relateret indhold