De fleste entreprenører, håndværkere og hjemmebyggere kender udfordringen i at fastsætte mængden af beton, man har brug for til en opgave. Bestiller man for lidt, er det både problematisk og dyrt. Og når man så for en sikkerheds skyld bestiller ekstra, får man tit overskydende beton, der efterfølgende skal bortskaffes. Det er disse scenarier Dansk Mobil Beton sigter mod at afhjælpe.
Mobil betonproduktion er en kendt fremgangsmåde i blandt andet USA og Storbritannien, men herhjemme er Dansk Mobil Beton ene om at tilbyde frisklavet beton. Det oplyser Dansk Mobil Beton i en pressemeddelelse.
– Vi kender udfordringerne og gør meget for at gøre det nemt og billigt for vores kunder. Modsat de traditionelle roterbiler leverer vi jo kun den nødvendige mængde, siger adm. direktør i Dansk Mobil Beton, Bo Boje Olsen, og fortsætter:
– Princippet bag mobilbeton er, at vi medbringer de enkelte bestanddele og først starter først blandingen, når vi er hos kunden. Vi kan ændre på blandingsforholdet på selve leveringsstedet, så kunden kan få den ønskede kvalitet i de rigtige mængder. Det kan for eksempel være beton med forskellig styrke og bearbejdelighed.
Undgår overproduktion
Helt særlige ingredienser kan Dansk Mobil Beton også klare, og Bo Boje Olsen fortæller, at man har prøvet at levere sortfarvet beton til opbygningen af scenen på Bremen Teater i København, mens en anden opgave omhandlede levering af beton iblandet genbrugsmaterialer og knust glas til en kunde, der ønskede et bestemt visuelt udtryk.
Det er blandt andet ønsket om ikke at bestille for meget beton, som man efterfølgende skal af med igen, Dansk Mobil Beton opfylder for kunderne.
– Fra flere sider mærker vi et øget fokus på miljøet. Med en traditionel betonleverance er man typisk nødsaget til at bestille lidt mere beton, end man regner med at skulle bruge for at undgå omkostninger til ekstra leverancer. Med en mobilbetonløsning er man derimod sikker på, at der ikke produceres mere beton, end der er behov for. Og man undgår således en overproduktion, som skal køres til nedknusning. Det er både belastende for miljøet og dyrt for kunden. Desuden påskønner mange, at vi udleder mindre CO2, fordi bilerne ikke kører nær så mange kilometer som traditionelle betonbiler. En traditionel roterbil kører typisk fra betonfabrikken til kunden, videre til nedknusning og tilbage til betonfabrikken efter nye forsyninger, mens vores biler som regel kan køre direkte fra den ene kunde og videre til den næste, siger Bo Boje Olsen.
Brugt til natleverancer
Kapaciteten fra en fyldt betonbil fra Dansk Mobil Beton er ca. 8,5 kubikmeter, der kan tømmes af bilen i løbet af 15 minutter. Hvis behovet er større, kan man påfylde cement, sand, sten og vand på stedet, lige som man kan levere med flere lastbiler. Ved større enkeltstøbninger opstiller man siloer med materialer direkte på byggepladsen. Løsningen benyttes til både større og mindre byggerier.
En af Dansk Mobil Betons kunder er CG Jensen, som har benyttet løsningen til natleverancer.
– Jeg har benyttet Dansk Mobil Beton gennem mange år til en række specialopgaver. Senest har Dansk Mobil Beton om natten leveret den semifleksible beton Monoconfalt til reparationer på Storstrømsbroen, så vi generer trafikken mindst muligt. Det er samtidig en betontype, der ikke kan leveres af traditionelle roterbiler. Herudover er det vigtigt for os, at vi i forbindelse med støbningen kan ændre betonens konsistens efter behov, siger Karsten Pedersen fra CG Jensen.
Dansk Mobil Beton hører hjemme i Borup på Midtsjælland, hvorfra virksomheden kan servicere hele Sjælland samt småøer.