Når der skal bygges et nyt parcelhus, lagerhallen udvides eller en ny boligblok opføres, så kræver det grønt lys fra kommunen. Sådan vil det også være fremover, selv om statsminister Helle Thorning-Schmidt som en del af en kommende vækstpakke nu vil effektivisere sagsbehandlingen af byggetilladelser. Det mener Dansk Byggeri.
– Der er tale om at gøre den tekniske del af sagsbehandlingen mere smidig og ensartet. Allerede i dag er kommunerne fritaget for teknisk byggesagsbehandling af simple konstruktioner. Næste skridt er så, at regeringen lægger op til, at den tekniske del af alle byggesager kan foretages af private virksomheder, siger erhvervspolitisk chef i Dansk Byggeri, Torben Liborius, og tilføjer:
– Der er allerede en del kommuner, som ikke har kompetencerne, og derfor sender de opgaven videre til enten en større kommune eller en privat virksomhed. Det har jo ikke betydet, at de har mistet indflydelse på, hvordan bybilledet eller landskabet kommer til at udvikle sig. De ændringer af planlovens områder, som også er med i regeringens udspil, er uafhængige af ændringerne i byggesagsbehandlingen.
Nervøse uden grund
Torben Liborius mener, at de kommuner, der er nervøse, er det uden grund. Derudover har Dansk Byggeri været i dialog med Kommunalteknisk Chefforening om netop statsministerens forslag, og her var der opbakning til både certificering af private virksomheder og tværkommunale samarbejder om sagsbehandlingen.
– Om det bliver private virksomheder eller tværkommunale centre er ikke afgørende. Det vigtigste er, at spaden kan komme i jorden hurtigst muligt, så medarbejderne ikke skal gå med hænderne i lommen, indtil kommunen får blåstemplet papirerne. Vi mangler, at også lovgivningen omkring brandsikring bliver mere effektiv, så der stilles de samme krav til or eksempel en branddør i Horsens og i Helsingør. Det skal gerne med i regeringens initiativ. I dag oplever vi forskellige tolkninger af brandkravene, og det giver ekstraudgifter, bureaukrati og tidsspilde, siger Torben Liborius.