Blandt deltagerne på Dansk Byggeris Årsdag var Kristian Jensen fra Venstre, der blandt andet deltog i en debat om arbejdskraft. Og her stod det klart, at der er store forskelle mellem Dansk Folkeparti og Venstre, når det gælder tilgangen af udenlandsk arbejdskraft:
– Hvis der er mangel på arbejdskraft, vil jeg hellere have, at en udlænding udfører arbejdet, end det ikke bliver udført. Derfor skal vi være åbne over for udenlandsk arbejdskraft i Danmark – også i byggebranchen. Men allerhelst ser jeg, at den ledige arbejdskraft i Danmark bliver sat i sving. Det kræver, at vi får sat skatten ned på arbejde, så det bliver attraktivt at tage et job, også selv om det ikke lige præcis har været ønskejobbet. Mindstelønnen er det, som arbejdsgiverne og fagforeningerne er enige om, er det laveste lønniveau i Danmark. Det er altså accepteret, at det er det rigtige lønniveau for nogen i Danmark, og vi skal ikke pege fingre af, hvis nogen arbejder for mindstelønnen, siger Kristian Jensen til Dagens Byggeri.
Djævel i detaljen
Han finder det tankevækkende, at der er kommet så mange udlændinge til Danmark, som har taget ufaglært arbejde, når der samtidig er ufaglærte arbejdsmarkedsparate danskere, der ikke tager de pågældende job, og der vil han indføre sanktioner, hvis de afviser at tage et ledigt job.
I øvrigt kunne han umiddelbart tilslutte sig forslaget fra regeringen om at fjerne den tekniske byggesagsbehandling fra kommunerne. Han savner dog yderligere uddybning af, hvordan regeringen vil udføre manøvren:
– Det var ikke helt præcist, hvad statsministeren vil. Der gode tanker i det, og det er noget, vi skal have undersøgt. Der vil altid være en sammenhæng mellem de kommunale lokalplaner og den konkrete byggesagsbehandling. Djævelen ligger i detaljen, siger Kristian Jensen til Dagens Byggeri.