Der er også kroner og øre i bygningsarven

Foto: Leif Tuxen.
Foto: Leif Tuxen.

Vores historiske bygninger er værdifulde af mange grunde, og med analysen “Værdien af bygningsarven”, som Realdania offentliggjorde for nylig, er endnu et argument føjet til i forhold til at tage ordentligt vare på vores smukke, gamle huse.

Analysen er den første nogensinde, der giver et kvalificeret bud på bygningsarvens værdi i kroner og øre. For boligejere er første del af analysen særlig interessant. Den viser nemlig, at bevaringsværdige enfamiliehuse på landsplan i gennemsnit bliver solgt 30 procent dyrere end tilsvarende ikke-bevaringsværdige boliger. Derudover konkluderer analysen, at boligpriserne er 13 procent højere i områder, hvor over 15 procent af bygningerne er bevaringsværdige.

Dét er kontante argumenter for, at ejere af bevaringsværdige huse bør gøre en indsats for at vedligeholde og renovere med originale materialer – og for at gå ind i samarbejde med kommunerne om lokalplaner, der tager hensyn til kulturarven.

Også kommunekasserne har kroner og øre-værdi ud af bygningsarven. Analysen, der blandt andet er baseret på undersøgelser i Ribe, viser nemlig, at 2/3 af alle overnattende turister i Ribe kommer på grund af bygningsarven. Ser vi på bundlinjen, betyder det, at “bygningsarvsturisterne” hvert år øger omsætningen i Ribe med 92 millioner kroner og skaber 136 arbejdspladser. I Esbjerg Kommune betyder det ekstra 14 millioner kroner i årlige indtægter.

Der er ikke plads til at udfolde alle detaljer og pointer i analysen her. Men jeg håber, den vil blive læst, og at den kan være med til at “mobilisere” til en fælles diskussion om bygningsarvens værdier.

Interesserede kan læse mere her.

Relateret indhold