Udbudsmaterialet skal være klart og entydigt

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert. Pressefoto.

Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed har for nyligt taget stilling til spørgsmålet om tidsfristforlængelse i en sag, hvor udbudsmaterialet var ufuldstændigt, og hvor entreprenøren gentagne gange havde reklameret over den heraf forårsagede ventetid, som følge af bygherrens beslutninger.

Et af sagens tvistepunkter var, hvorvidt bygherren kunne modregne et større dagbodskrav i slutopgørelsen, idet projektet var afleveret cirka tre måneder senere i forhold til det forudsatte afleveringstidspunkt.

Af kontrakten fremgik det, at entreprenøren havde ret til tidsfristforlængelse ved forsinkelse af arbejdet som følge af ændringer i arbejdets art og omfang, bygherrens eller anden entreprenørs forhold mv. I forlængelse heraf fremgik det, at entreprenøren skulle betale dagbod på en promille af entreprisesummen pr. arbejdsdag i tilfælde af entreprenørens ansvarspådragende forsinkelse.

Krav på tidsfristforlængelse

Idet flere betydningsfulde detailspørgsmål af stor betydning for bygherren ikke var blevet afklaret, førend arbejdet var igangsat, kom voldgiftsretten frem til, at udbudsmaterialet var ufuldstændigt. Det følger her af AB 92 § 2, stk. 2, at udbudsmateriale skal være klart og entydigt, herunder udformet således, at der er klarhed over ydelsernes omfang og indhold.

Endvidere havde entreprenøren af flere omgange gjort bygherren opmærksom på, at entreprenøren var nødsaget til at afvente bygherrebeslutninger blandt andet i forhold til materialevalg mv., hvilket ultimativt forsinkede projektet. Bygherren svarede aldrig på entreprenørens løbende mails herom, som ifølge Voldgiftsretten måtte forstås som anmodninger om tidsfristforlængelse.

Voldgiftsretten fandt derfor, at entreprenøren havde krav på tidsfristforlængelse og bemærkede samtidig, at bygherren ikke i byggemødereferaterne på en utvetydig og konkret måde havde angivet fra hvilket tidspunktet der ville blive krævet dagbøder. I byggemødereferaterne havde bygherren alene varslet retten til en dagbodsbetaling.

I sagen blev entreprenørens løbende og ubesvarede e-mails omkring de forsinkede bygherrebeslutninger anset som anmodninger om tidsfristforlængelse.

Det anbefales derfor, at entreprenøren hurtigst muligt rejser krav om tidsfristforlængelse over for bygherren i de situationer, hvor entreprenøren anser sig berettiget til tidsfristforlængelse og samtidig præciserer årsagen til den indtrådte forsinkelse i det fremsatte krav for at undgå enhver tvivl.

Relateret indhold