Håndværkerfradrag mindre end vores nabolandes

Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet.
Adm. direktør Ane Buch, Håndværksrådet.

I debatten om håndværkerfradraget peger modstandere på, at det er en meget dyr ordning. Intet kunne være mere forkert. Ud over at ordningen skaber stor værdi i form af job, lærepladser og mindre sort arbejde, skaber den også værdi i form af de boligforbedringer, der bliver gennemført. Og så en vigtig pointe. Det danske fradrag er blot en brøkdel af håndværkerfradraget i andre lande.

Se bare på vores nabolande. Vores samfund minder på mange måder om hinanden, når det gælder samfundsopbygning kultur og levevis. Og her er det er ikke ualmindeligt at få professionel hjælp udefra, når der er et eller andet, der skal fikses i hjemmet, eller man har brug for et sæt ekstra hænder.

I Sverige har de et såkaldt ROT-fradrag, som giver muligheder for at trække arbejdsløn fra for udført arbejde såsom reparationer, ombygninger, rengøring og børnepasning. Ordningen er permanent, og vores svenske nabo har mulighed for at trække helt op til 50.000 fra i skat årligt pr. voksen i husstanden.

I Tyskland har de et fradrag, som giver mulighed for at trække op til 6.000 euro, ca. 45.000 kr., fra i skat på håndværksydelser. I Østrig har man i lang tid skævet misundeligt til nabolandet, indtil man indførte et håndværkerfradrag efter tysk forbillede med virkning pr. 1. januar.

Den finske fradragsordning

Finnerne har en fradragsordning, der giver hver voksen i husstanden mulighed for at trække op til 2.400 euro, ca. 18.000 kr., fra i skat. Det dækker arbejdsløn for husarbejde, omsorgsarbejde, vedligeholdelse og ombygning af boligen samt installation og vedligeholdelse af data- og informationstekniske apparater.

Norge er det eneste land i Norden, som ud over Danmark ikke har et håndværkerfradrag. Men de oplever også et byggeboom, og efterspørgslen efter arbejdskraft bliver mødt med udstrakt brug af udenlandsk arbejdskraft. Alligevel overvejer de at indføre et håndværkerfradrag som et effektivt tiltag mod sort arbejde.

Danmark har afskaffet håndværkerfradraget på – til sammenligning – sølle små 15.000 pr. voksen i husstanden. Og det på trods af, at vi både har arbejdsløshed, mangel på lærepladser og masser af sort arbejde.

Jeg mener, at vi har mere end god grund til at bevare håndværkerfradraget her til lands også.

Relateret indhold