Efterlyser national plan for asbestfrit Danmark

Søren Schytte, formand for BAT?s arbejdsmiljøudvalg.
Søren Schytte, formand for BAT?s arbejdsmiljøudvalg.

Torsdag den 12. februar satte DR i programmet Kontant fokus på forekomsten af asbest i et populært sommerhus, Kalmar-huset. Der er bygget cirka 11.000 Kalmar-huse i Danmark, og i huse fra før 1986 er der med stor sandsynlighed brugt asbestholdige byggematerialer, fremgik det af programmet.

Kontant fortalte om boligejeres og håndværkeres store risiko for i dag uforvarende at blive udsat for det giftige og nu forbudte byggemateriale asbest i forbindelse med renoveringer af sommerhuse.

Minister for by, bolig og landdistrikter Carsten Hansen (S) gav på TV et kontant håndslag på at indføre en advarsel mod asbest i hustype-beskrivelsen, der hører til tilstandsrapporten, for sommerhuse.

I byggefagene i BAT er vi rigtig glade for Carsten Hansens hurtige og kontante tilsagn.

Når hustype-beskrivelsen informerer om asbest, får håndværkere og gør-det-selv-folket god mulighed for at beskytte sig mod den farlige asbest. Det har stor betydning for sundheden.

Skal dække hele byggeriet

Men regeringens initiativ må ikke stå alene. For det første giver hustypebeskrivelsen kun generel information om, hvad der var tidstypisk, da huset blev opført.

For det andet løser et initiativ rettet mod netop sommerhuse af indlysende årsager ikke udfordringerne med de mange andre bygninger i Danmark, hvor der også findes asbest.

Asbest er en daglig udfordring for håndværkere, når bygninger renoveres. Håndværkerne er afhængige af, at der findes en samlet løsning på problemerne med asbest i bygningerne.

Vi efterlyser et politisk initiativ, der dækker hele byggeriet.

Konkret efterlyser BAT en national handleplan for et asbestfrit Danmark. Planen skal kortlægge, hvor der findes asbest, og planen skal sikre, at usunde bygninger bliver sunde.

Vi foreslår, at Danmark skal være frit for asbest om 25 år. Problemerne med asbest bliver ikke mindre eller billigere af at udskyde dem til kommende generationer, så lad os komme i gang nu.

Relateret indhold