Offentlige opgaver stjæles fra private

Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Adm. direktør Lars Storr-Hansen, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Det er helt naturligt, at der er opmærksomhed om den offentlige sektors størrelse og det offentlige forbrug. Naturligt, fordi der altid bør være politisk fokus på hvilke opgaver, vi lader den offentlige arbejdsgiver udføre – især når opgaverne i princippet kunne udføres af private.

Det strider mod enhver logik, når kommuner og stat i stort omfang – og på visse områder i stigende omfang – udfører opgaver, som kan løses af private virksomheder, der for egen risiko bidrager til at skabe aktivitet og beskæftigelse i den vækstskabende private sektor.

Det kan ikke undgå at blive mudret, når der er tale om direkte konkurrence med private virksomheder, men med den forskel, at de offentlige virksomheder har skattekroner i ryggen.

Den politiske opmærksomhed på den offentlige sektor er sund, og det handler selvfølgelig ikke om uvilje mod det offentlige. Tværtimod fortjener kommuner, stat og regioner anerkendelse for at varetage en række opgaver, som gør det muligt at have en effektiv privat sektor, som fx børnepasning, uddannelse, forskning, social- og sundhedsarbejde samt myndighedsarbejde.

Men det ender ude i hampen, når vi i disse år ser en tendens til at gå den forkerte vej, ved at offentlige virksomheder stjæler opgaver fra den private sektor inden for nye områder som fx konsulentvirksomhed og it-udvikling.

Det problem kender vi bedre end nogen andre i Dansk Byggeri og hos Danske Anlægsentreprenører. Her ser vi masser af eksempler på offentlige entreprenørselskaber, der snupper opgaver for øjnene af private entreprenører, uden at det giver anledning til bekymrede miner hos politikerne. Det burde jo ikke være mere accepteret at lave offentlige entreprenørselskaber end offentlig frisør- og bagervirksomhed.

Det er efterhånden en gammel historie, men ønsket er det samme: Den offentlige sektor skal professionalisere sin rolle som bestiller af opgaver og lade den private sektor om at udføre opgaverne. Det er der stadig grund til at minde politikerne om, da vi fortsat kan konstatere, at de lavt hængende frugter ikke bliver høstet.

Relateret indhold