Dansk Håndværk har fået ny direktør

Ikke uventet blev det cand. jur. Morten Frihagen, der i de sidste fire måneder har været leder af organisationens sekretariat.
Morten Frihagen er Dansk Håndværks nye direktør. Arkivfoto.
Morten Frihagen er Dansk Håndværks nye direktør. Arkivfoto.

Med direktørskiftet skal Dansk Håndværk efter afskeden med Erik Møbius nu i gang med at udarbejde en ny strategi for fremtiden, og her vil der blive sat fokus på at skabe en skarpere profil med kant.

– Dansk Håndværk vil fortsat arbejde benhårdt på at være arbejdsgiverorganisation for de små og mellemstore håndværksvirksomheder. Der er stor forskel på en stor og en lille virksomheds behov – og derfor er der særligt brug for, at nogen taler de mindre virksomheders sag og varetager deres interesser. Man kan bare gå ind på en stor byggeplads. Så vil man lynhurtigt opleve, at der er kæmpemæssig forskel på, hvordan en lille underentreprenør oplever virkeligheden til forskel fra den store byggekoncern, der har alle ressourcerne derhjemme på kontoret. Eller besøge en mindre virksomhed i landdistrikerne, og opleve en helt anden og tættere kultur end den man kender fra et åbent kontorlandskab på fjerde etage, forklarer Morten Frihagen.

Den grå zone

Han vil sørge for, at Dansk Håndværk holder skarp fokus på, præcist hvor arbejdsgiverorganisationen kan hjælpe medlemmerne.

– Man skal gøre det, man er god til – og være god til det, man gør. Vi kan slet ikke lære medlemmerne, hvordan de skal drive en virksomhed. Det er de knalddygtige til selv. Men vi skal være der, når de støder på en forhindring i udkanten af det, de selv er bedst til. Når der er en ny lov, et administrativt krav, der opstår et juridisk problem eller et problem i forhold til medarbejdere. Den slags opgaver, som en dygtigt håndværker ikke selv kan eller skal kunne håndtere. Den grå zone, der ligger rundt om virksomhedens drift, hvor man kommer i tvivl, eller går i stå, men hvor man så blot tager telefonen og ringer til os, forklarer Morten Frihagen.

Skarpere profil

Den nye direktør har brugt den seneste tid på at afklare forventningerne til den skarpe profil med arbejdsgiverforeningens bestyrelse, og her er der store forventninger til de kommende år.

– Vi kender jo Morten Frihagen som en utrolig kompetent leder, der har arbejdet i huset i adskillige år, og som har en stor tillid hos medlemsvirksomhederne, der er vant til at tale med ham. Vi kender ham også som en, der også kan tale SMV’ernes sag i forhold til de politiske emner, vi har fokus på, siger formanden for Dansk Håndværk Niels Techen.

De politiske problemer er nemlig den anden del af Dansk Håndværks store opgave de kommende år. At være den organisation, der får gjort opmærksom på, at specielt de mindre håndværksvirksomheder har problemer, når der kommer unfair konkurrence fra udenlandske virksomheder.

Udbyder i store klumper

Et andet og væsentligt spørgsmål er, når kommuner og staten udbyder opgaver i så store klumper, at de små virksomheder slet ikke kan være med, og når der skal findes løsninger, så virksomhederne uden for de store byområder kan overleve og holde lokalsamfundene i gang.

Den del af opgaverne har bestyrelsen og den nye direktør også brugt tid på at definere, i løbet af den seneste måned.

Morten Frihagen, der er 38 år, er uddannet jurist og har de seneste tre år arbejdet som chefjurist i arbejdsgiverforeningen. Inden da var han jurist i Håndværksrådet, der har kontorer i samme bygning, og som Dansk Håndværker er en del af.

Relateret indhold