Godt håndværk kommer ikke af sig selv

Niels Techen, formand for Håndværksrådet. Foto: Michael Altschul.
Niels Techen, formand for Håndværksrådet. Foto: Michael Altschul.

Hvordan bliver 2015 for Danmarks små og mellemstore virksomheder? Spørger man en håndværksmester i byggeriet, har håndværkerfradraget kraftigt reduceret kundernes appetit på sort arbejde samtidig med, at det har holdt hånden under arbejdspladser og lærepladser i virksomhederne. Årets politiske bommert er derfor uden tvivl afskaffelsen af fradraget.

Et vigtigt politisk projekt i 2015 bliver derfor at få rettet op på skaden og få genindført håndværkerfradraget og helst med tilbagevirkende kraft.

Vækst gennem bedre ledelse

2014 blev året, hvor det gode håndværk for alvor blev sat på dagsordenen – og godt det samme. DM i Skills og den verdensomspændende World Skills er blevet værdifulde udstillingsvinduer for det gode håndværk, og vi har fået den reform af erhvervsuddannelserne, vi længe har ønsket.

Vi, der elsker godt håndværk, kan glæde os over en markant stigning i søgningen til erhvervsuddannelserne, men det bør resten af samfundet også gøre, for håndværk og teknologisk udvikling går hånd i hånd og kan ikke eksistere hver for sig. Det tætte samarbejde gør Danmark helt unikt og sikrer vores velstand og konkurrencedygtighed.

Af samme grund må vi stille krav til de unge, der vil være håndværkere, og ikke acceptere, at erhvervsskolerne bliver skraldespand for unge, der ikke kan placeres i det øvrige uddannelsessystem.

Den bedste uddannelse får man ude i virksomhederne, men hvis det skal lykkes at skaffe praktikpladser, må alle gode kræfter bidrage: Det offentlige bør, fx gennem en bedre udbudspolitik, skabe et grundlag for lærepladser i virksomhederne. Og blandt SMV’erne må vi tænke grundigt efter og spørge os selv, om vi mon ikke kan klemme en enkelt lærling mere ind.

Trimmede virksomheder

I dag har vi i virksomhederne bedre forudsætninger end i mange år, og det kan vi paradoksalt nok takke krisen for. I løbet af krisen er virksomhederne nemlig blevet trimmet gevaldigt, og selvom det har gjort ondt, endda meget ondt for nogen, har vi i dag et rigtig godt udgangspunkt for at drive sunde og værdiskabende virksomheder.

Lad os sammen høste frugten i 2015 og udbygge vores muligheder. Ikke alene den mulighed, der er for at skabe bedre lønsomhed i vores virksomheder, men også muligheden for at skabe et bedre erhvervsklima. Sammen er vi stærke.

Relateret indhold