Manglende ventilerede luftspalter i ny facadeisolering har skabt noget af et problem i Sverige. Det har nemlig ført til fugtproblemer i en lang række huse, og nu skal ansvaret placeres af den svenske højesteret. Det skriver Ingeniøren.
Avisen fortæller, at byggeeksperter fra Sveriges Provnings- och Forskningsinstitut (SP) i 2007 advarede om, at der var alvorlige fugtproblemer i facaderne på mange huse bygget med ydervægge af træskelet isoleret med mineraluld eller EPS-isolering, som var blevet pudset op til sidst. Forskerne fandt nemlig ud af, at der i flere tilfælde opstod utætheder omkring døre, vinduer, altaner og installationer, der gennembrød facaden. Utæthederne gav fugtproblemer, som udviklede sig til skimmelsvamp og rådskader.
Principiel værdi
Det skal angiveligt være mellem 15.000 og 30.000 huse, der er blevet opført med konstruktionen, men det vides ikke præcist, hvor mange der har – eller får – problemer. Flere undersøgelser har dog vist, at der er problemer i rigtigt mange tilfælde, og i ét eksempel har 34 husejere i byen Svedala lagt sag an mod husproducenten Mÿresjöhuset, som havde opført deres huse fra 1999-2003. Kravet var, at entreprenøren skulle betale for skaderne på husene og udstyre dem med en ny ventileret facade.
Først vandt boligejerne, men efter en anke fik entreprenøren medhold, da fremgangsmåden var godkendt af SP. Nu er sagen røget i den svenske højesteret. Sagen har stor principiel værdi, da lignende sager på landsplan kan resultere i udbedringsomkostninger på op til fire-otte milliarder svenske kroner.