Byggeomsætning steget knap seks procent

Hjemmemarkedet er ret tandløst - og reelt er der i 2014 tæt på nulvækst i erhvervslivets omsætning. Byggeomsætningen skiller sig dog positivt ud, men det skyldes ifølge Dansk Byggeri primært midlertidige engangseffekter.
Byggeriets 2014-omsætning er steget lidt sammenlignet med 2013, men faktorer som stormskader og BoligJobordningen har spillet ind. Foto: Colourbox.
Byggeriets 2014-omsætning er steget lidt sammenlignet med 2013, men faktorer som stormskader og BoligJobordningen har spillet ind. Foto: Colourbox.

Dansk Byggeri har set på Danmarks Statistiks opgørelse for erhvervslivets omsætning. Den viser, at byggeriet i årets første 10 måneder har omsat for 9,2 milliarder kroner mere end i tilsvarende periode 2013. Procentvis er det lig med en stigning i indenlandsk omsætning på 5,9 procent i forhold til 2013.

– Især byggeriets 1. kvartalstal slår kraftigt ud på geigertælleren. Alene her lå byggeomsætningen 4,7 milliarder kroner højere end året før – men først og fremmest som følge af engangseffekten fra udbedring af storm- og stormflodsskader i kølvandet på orkanen Bodil, siger cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri, i en pressemeddelelse.

– Bygge- og anlægsbranchen har dog også her i efteråret været begunstiget af en “hamstringseffekt” af opgaver inden det beklagelige ophør af BoligJobordningen til nytår, siger Bo Sandberg.

Dansk Byggeri forventer, at byggeomsætningen året ud kan fastholdes på et niveau med en omsætningsvækst på cirka seks procent i forhold til 2013 – til trods for, at slutningen af 2013 økonomisk set også var præget positivt af stormskadereparation efter den første af 2013-stormene, Allan.

Storm før stilheden

– De fleste byggevirksomheder oplever i øjeblikket en vis travlhed. Men efter nytår venter desværre mange steder – ikke mindst i landets yderområder – et opgavemæssigt tomrum, siger Bo Sandberg og fortsætter:

– Beskæftigelsen vil blive hårdere ramt end omsætningen, eftersom det er den arbejdskraftintensive renoveringsaktivitet, der står foran et aktivitetsmæssigt fald. Her spiller ikke kun BoligJobordningens ophør ind. Også renoveringen af almene boliger står til et dyk i 2015, selvom der med Boligforliget skete en redning på målstregen. Der er nu sikret en stabil og relativ høj investeringsramme, som dog først for alvor får effekt fra 2016.

Vender man blikket mod den samlede indenlandske omsætning i erhvervslivet, er der desværre intet, der tyder på, at hjemmemarkedet er parat til at tage over som mulig vækstmotor efter eksporten.

– I de første 10 måneder af 2014 steg den nominelle omsætning med 0,7 procent i forhold til tilsvarende periode i det sløje 2013. Når vi så trækker inflationen på cirka 0,5 procent fra, så er der reelt tale om nulvækst i omsætningen på hjemmemarkedet, siger Bo Sandberg.

Relateret indhold