Komponentkrav hæmmer eksporten

Konsulent Bjarke Fjeldsted, DI Byg.
Konsulent Bjarke Fjeldsted, DI Byg.

Eksportmulighederne svækkes, når de danske myndigheder stiller meget specifikke krav til byggematerialer og installationer. Det viser en ny analyse, som Energistyrelsen har fået udarbejdet hos Copenhagen Economics.

Analysen konkluderer, at nye komponenter, som er udviklet til at leve op til stramme nationale komponentkrav, typisk har begrænsede internationale afsætningsmuligheder. Er kravet i udlandet mere lempeligt, vil de danske produkter ofte være for dyre sammenlignet med produkter, der akkurat opfylder de lavere krav. Er kravet i udlandet derimod strammere, vil danske produkter slet ikke kunne afsættes.

Hvad – ikke hvordan

Omvendt vil komponenter, som er udviklet til at leve op til stramme funktionskrav for hele bygningen, have bedre muligheder for at kunne eksporteres.

DI Byg mener, at byggelovgivningen skal baseres på fleksible krav til bygningers funktion og i mindre grad på krav til komponenter. De såkaldte funktionskrav er en måde at beskrive, hvad der skal bygges – ikke hvordan. Funktionskrav betyder, at bygningsejeren eller leverandøren selv kan sammensætte de materialer og komponenter, som samlet set imødekommer kravet til den samlede løsning.

Funktionskrav understøtter fleksibilitet og frihed til formgivning, samt at krav til byggeri kan nås på den billigste måde, fordi løsningen ikke er fastlåst i form af specifikke krav til de enkelte komponenter.

Flere udfordringer

Funktionskrav giver derfor bedre muligheder for at udvikle helt nye og mere effektive løsninger, som kan sikre det ønskede resultat til de lavest mulige omkostninger.

DI Byg mener derimod, at specifikke komponentkrav medfører en række udfordringer. For det første fortæller komponentkrav intet om, hvor effektivt det enkelte komponent er i kombination med andre komponenter. For det andet understøtter komponentkrav anvendelsen af bestemte teknologier frem for udviklingen af nye helhedsløsninger. For det tredje medfører nationale krav til komponenter en svækket konkurrence, da de hindrer samhandel på tværs af landegrænser.

Relateret indhold