21. marts 2013 besluttede Folketinget at igangsætte arbejdet frem mod at anlægge en ny kombineret vej- og jernbanebro med cykel- og gangsti over Storstrømmen mellem Vordingborg og Orehoved. Det skete på baggrund af, at den nuværende Storstrømsbro ikke er gearet til den øgede trafik – blandt andet på jernbanefronten – som man forventer vil krydse broen, når Femern-forbindelsen er færdig.
Nu kan VVM-rapporten så præsenteres, og ifølge Vejdirektoratet indeholder den blandt andet en grundig gennemgang af konsekvenserne for trafikken, naturen og miljøet i forbindelse med den nye bro. Det oplyses desuden, at den med en længde på fire kilometer vil blive den tredjestørste bro i Danmark efter Storebæltsbroen og Øresundsbroen.
Som det ser ud nu, er der to løsningsmodeller, som nævnes i VVM-rapporten, ligesom konsekvenser og metoder for nedrivning af den eksisterende bro er beskrevet.
De to løsningsmodeller, der arbejdes med, er en bjælkebro, hvor broens gennemsejling er båret af et forstærket brofag. Det andet forslag er en skråstagsløsning, hvor gennemsejlingen bæres af en pylon.
Uanset hvilken løsning, valget falder på, vil broen blive bygget til både biler og højhastighedstog, hvilket naturligvis også hænger sammen med ambitionerne for Femer-tunellen.
Markant vartegn
Transportminister Magnus Heunicke er ifølge Vejdirektoratet tilfreds med at kunne præsentere miljøundersøgelsen, så folk nu får mulighed for at se, hvordan den nye bro passer ind i området.
– Den nye Storstrømsbro vil være det største danske brobyggeri i to årtier. Den vil uden tvivl blive et markant vartegn for regionen og et vigtigt trafikalt knudepunkt for hele Danmark. Et byggeri af denne størrelse vil få en stor og positiv betydning i form af blandt andet arbejdspladser og erhvervsudvikling. Ikke mindst kan man se frem til betydelige rejsetidsbesparelser og bedre miljø, når den nye forbindelse under Femern Bælt, en opgraderet jernbane mellem Ringsted og Rødby, og en ny Storstrømsbro er klar i 2021, siger Magnus Heunicke på Vejdirektoratets hjemmeside.
Han fremhæver dog samtidigt, at man også må være forberedt på de gener, der kommer i forbindelse med byggeriet. Derfor opfordrer han folk til at deltage i den kommende dialog, så projektet får det bedst mulige omfang.
Den nye Storstrømsbro forventes at blive bygget i 2016-21, mens næste punkt på dagsordnen bliver den formelle høring af projektet. Høringen varer i godt otte uger frem til den midten af januar.