Bøde til ansat i arbejdsmiljøsag

Ansat i byggevirksomhed dømt for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven, men slap for at betale bøde på grund af forældelse.
Tiltalte blev i Byretten idømt en bøde på 2.500 kroner, som dog bortfaldt på grund af forældelse. Foto: Colourbox.
Tiltalte blev i Byretten idømt en bøde på 2.500 kroner, som dog bortfaldt på grund af forældelse. Foto: Colourbox.

Arbejdstilsynet rejser oftest tiltale for overtrædelse af Arbejdsmiljøloven mod arbejdsgivere. Men i loven er det også muligt at straffe ansatte, som ikke følger reglerne, og det var netop, hvad der skete ved en aktuel dom fra Landsretten:

En ansat i en byggevirksomhed var tiltalt for under monteringen af betonelementer ikke at have anvendt det på byggepladsen tilgængelige faldsikringsudstyr, da vedkommende befandt sig mellem et rækværk og kanten af bygningen i en højde på mere end tre meter.

Tiltalte blev i Byretten idømt en bøde på 2.500 kroner, da der på byggepladsen fandtes faldsikringsudstyr, ligesom der var udleveret en mappe med sikkerhedsinstrukser til de ansatte.

Forældet sag

Landsretten fandt, at arbejdsgiveren havde opfyldt sine forpligtelser ifølge Arbejdsmiljøloven og tiltrådte, at den tiltalte i Byretten var blevet pålagt en skærpet bøde på 2.500 kroner.

Den dømte kunne dog forlade retten med smil på læben, da forholdet blev begået mere end tre år før sagens behandling i Landsretten, og Landsretten lod derfor straffen bortfalde på grund af lang sagsbehandlingstid:

– Der findes ikke mange domme, hvor Arbejdstilsynet beder politiet om at rejse tiltale mod ansatte. Oftest vælger tilsynet at rejse tiltale mod virksomheden for tilsidesættelse af instruktions- og tilsynsforpligtelsen, siger advokat Stephan Falsner, der er specialist i sager vedrørende byggesektoren.

Skærpet bøde

Han understreger, at der er en væsentlig forskel på strafferammen afhængig af, om man er ansat eller arbejdsgiver:

– I denne sag udgør en skærpet bøde til den ansatte 2.500 kroner. Normalbøden for virksomheder sædvanligvis er på 20.000 kroner ved almindelige overtrædelser. Er de grove, forhøjes de til 40.000 kroner. Er der tale om skærpende omstændigheder forhøjes bøden yderligere med 5000 kroner og ved særlig skærpende omstændigheder med 10.000 kroner. Ved personskade forhøjes bøden derudover i forhold til virksomhedens størrelse, således at en virksomhed med over 99 ansatte får bøden forhøjet med 100 procent, forklarer Stephan Falsner.

Relateret indhold