Nøglen til mere vandeksport ligger i vandsektorloven

Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.
Henrik Garver, administrerende direktør i FRI.

Det globale marked for vandløsninger alene er på godt 2.700 mia. kr. om året og anslås at være 2,5 gange større end markedet for vindenergi, stigende med godt 7 pct. årligt. Kina står for godt 15 procent af verdensmarkedet for vand og derfor giver kommende danske eksportfremstød i landet inden for vandteknologi rigtig god mening. Danske vandløsninger hører blandt de bedste – ikke mindst takket være danske rådgivende ingeniør-virksomheder.

Hvis vi skal bevare den høje anseelse, skal den kommende revision af vandsektorloven sikre, at de fremtidige jobs i forsyningssektoren skabes i private virksomheder og ikke i de offentligt ejede forsyningsselskaber. Ellers risikerer Danmark at gå glip af det enorme eksportpotentiale, der er i vandteknologi.

Høj kvalitet og lav pris

Revisionen af vandsektorloven skal benyttes til at skabe rammevilkår for den private del branchen, der udvikler nye “state of the art”-vandløsninger i takt med ændrede samfundsmæssige behov, der er for vandløsninger i hele verden. Det skal ske i et konstruktivt samarbejde med vandforsyningsselskaber og private aktører.

Det er en væsentlig forudsætning for privat vækst, at vandforsyningsselskaberne fremadrettet outsourcer og ikke insourcer opgaver, herunder plan- og projekteringsopgaver. På den måde får vi både skabt en effektiv forsyningsbranche, hvor der leveres høj kvalitet til billigst mulige vandpris, men også en privat vandsektor, der kan rejse ud i verden med vigtige referenceprojekter i bagagen.

Den bedste måde

FRI mener, at revisionen af vandsektorloven skal have incitamenter til bedre samarbejde mellem offentlig og private aktører. Men rigide udbudsregler og mangel på kvalificeret arbejdskraft er en barriere. Rent vand bliver en af de vigtigste ressourcer til sikring af energi-, fødevare- og industriproduktion og som drikkevand til den konstant stigende befolkningstilvækst. Manglen på rent vand bliver den altoverskyggende faktor for sikring af acceptable levevilkår for verdens befolkning.

Regeringen skal arbejde for, at det er løsninger, der ligner dem vi har i Danmark, som kineserne efterspørger. Det vil være den bedste måde at sikre, at danske virksomheder kan blive væsentlige leverandører af teknologi og viden til Kina. Vi har en dansk model for vandløsninger, og den skal vi værne om og udvikle. Lige præcis her er det vigtigt, at der er et godt samspil mellem vandselskaberne i Danmark og de private leverandører af viden og teknologiske løsninger.

Relateret indhold