Opsving må ikke kvæles før det er kommet i gang

Lars Storr-Hansen, adm. direktør Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Lars Storr-Hansen, adm. direktør Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Det går bedre i dansk økonomi. Retningen er positiv, men tempoet er fortsat meget moderat. Ikke desto mindre lægger regeringen med sit finanslovsforslag op til en tidlig stramning af finanspolitikken fra 2014 til 2015.

Dansk økonomi har fødderne solidt plantet i ingenmandslandet mellem krise og opsving. Og den samlede samfundsøkonomiske produktion ligger lavere end før krisen og omkring tre procent under det niveau, som de økonomiske vismænd betegner som normalsituationen.

Det er på den baggrund, vi mener, at økonomien fortsat i 2015 har brug for et lille, men kærligt puf bagi.

Over 550.000 danskere benyttede i 2013 BoligJobordningen, der dermed har bidraget til at gøre sort arbejde hvidt, til at mindske det uproduktive gør-det-selv arbejde og har udbygget værdien af den private boligmasse.

Samtidig er det en ordning, der skaber job svarende til cirka 5.000 årsværk, og som sikrer aktivitet ikke mindst i Udkantsdanmark.

Forventer fald

BoligJobordningen indebar iflg. Skatteministeriet en bruttoudgift på cirka 1,6 mia. kr. i 2013. Efter tilbageløb og adfærd, vurderer Dansk Byggeri dog, at ordningen netto “kun” koster cirka 300 mio. kr.

Selvom den økonomiske udvikling set fra Slotsholmen og Hovedstaden ser ganske lys ud, så er store dele af landet fortsat præget af stilstand. Og allerede næste år forventer Dansk Byggeri faldende byggebeskæftigelse, når BoligJobordningen ophører, og de midlertidige effekter fra stormskaderne klinger af. Dertil kommer, at renoveringerne af de almene boliger når et toppunkt allerede i år, samt at der ikke er privat byggeaktivitet, som kan kompensere for faldet i det offentlige investeringsniveau.

Relateret indhold