Ingen ambitioner for boligejerne

Chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen, Dansk Byggeri. Foto: Kirstine Mengel.
Chefkonsulent Camilla Damsø Pedersen, Dansk Byggeri. Foto: Kirstine Mengel.

Regeringen har helt tabt energien, når det handler om at tage initiativer på energiområdet. Det er et faktum, at bygninger står for knap 40 procent af energiforbruget i Danmark, og det burde få enhver regering og energiminister til at slikke sig om munden for at vise resultater. Der er jo et kæmpe potentiale for energibesparelser i vores boliger. Derfor er vejen til succes økonomiske incitamenter for boligejerne.

Det er brandærgerligt, at der ikke ventes nye økonomiske initiativer i forslaget til finanslov for 2015, som kan være med til at få boligejerne ud af starthullerne og i gang med at energirenovere. Flere undersøgelser viser ellers, at økonomi er den væsentligste barriere for igangsættelse af energirenoveringer.

BoligJob-ordningen har været en god hjælp, selvom den ikke er målrettet energiforbedringer. Alligevel har mange af de 550.000 danskere, der har brugt ordningen benyttet denne mulighed til netop at energirenovere.

Giver ikke mening

Uden ordningen ville vi ikke være kommet nogen vegne. Cirka 31 procent af de renoveringsarbejder, der er gennemført via BoligJob-ordningen, har ført til energibesparelser. Derfor giver det heller ingen mening ikke at videreføre ordningen eller sætte noget i stedet, som kan stimulere boligejernes økonomiske incitament til at energirenovere.

Dansk Byggeri tolker det som udtryk for, at den danske regering har opgivet at opfylde de energipolitiske målsætninger via de private boliger. Regeringen har således travlt med at sløjfe effektive politiske initiativer, der skaber jobs og energibesparelser.

Blandt andet i Sverige, Norge og Tyskland har borgerne travlt med at gennemføre energirenoveringer stimuleret af statslige ordninger.

En energi-udfordring

Manglende ambitioner for at få boligejerne til at energirenovere udgør især en udfordring i forhold til de danske energipolitiske målsætninger. Der er enighed om, at Danmark skal være uafhængig af fossile brændsler i 2050, og regeringen arbejder for, at varme- og elforsyningen allerede i 2035 skal være uafhængig af fossile brændsler.

Med den politiske målsætning om udfasning af de fossile brændsler bør det være oplagt at have initiativer med i den nye finanslov, som kan motivere til energirenoveringer. Målet om fossil uafhængighed i 2050 vil kun være mulig at nå på en omkostningseffektiv måde, hvis vi også får hentet nogle af de mange energibesparelser i boligerne.

Relateret indhold