1. januar 2015 er det efter al sandsynlighed slut med håndværkerfradraget, og vil man nå at have det, er det en god ide at gå i gang allerede nu. For at få fradrag skal arbejdet være udført i 2014, men både lang leveringstid på byggematerialer, ventetid på byggetilladelse og pres på håndværkerne kan betyde, at man går glip af fradraget.
Hvad angår byggematerialer, kan de fleste leveres fra dag til dag, men der er også andre, hvor der kan gå væsentligt længere tid. Som håndværker er det derfor en god idé at gøre sine kunder opmærksomme på, at hvis fradraget skal benyttes, så skal det gøres nu.
Ventetid på vinduer
– Der er typisk på vinduer og døre, at vi oplever længere leveringstider, fordi de først skal bestilles hjem. Så der er det en god idé at undersøge det hurtigst muligt, siger Rados Nenadovic, fagekspert i Bolius.
Ifølge salgsdirektør i Velfac, Morten Rosager Andersen, tager det cirka seks uger at få leveret et ordentligt kvalitetsvindue. Samtidig skal man have målt op og bestille en håndværker, der kan installere vinduet.
– Det er derfor vigtigt at komme i gang og få booket håndværkeren, så vinduerne kan nå at blive produceret og installeret inden årsskiftet, siger Morten Rosager Andersen.
Bolius har tjekket leveringstiderne på forskellige byggematerialer. Generelt er ventetiden på mange byggematerialer så kort, at man kan få leveret fra dag til dag. Det kræver dog, at det er en standardvare.
– Vil man bruge håndværkerfradraget til at ændre nybyggeri, er det typisk ikke noget problem at få materialer, da det meste er standardmål. Skal man derimod til at renovere en murermestervilla fra 1930?erne, vil der være flere ting, der skal laves efter specialmål, og det giver længere ventetider, forklarer Rados Nenadovic.
Byggetilladelse kan trække ud
Større byggeprojekter, der kræver en byggetilladelse, skal også på skinner nu, så man sikrer, at kommunen kan nå at behandle sagen.
– I mange kommuner er der 6-8 ugers behandlingstid på byggetilladelser, så det skal man have med i din tidsplan, råder Rados Nenadovic.
Man kan også risikere, at håndværkeren, der skal udføre arbejdet, har kalenderen fuld, så man ikke når at få fordelen ved et fradrag, skriver Bolius.dk.