Konstruktøruddannelsen vokser for langsomt

Gert Johansen, formand for Konstruktørforeningen. Foto: Nicolai Perjesi.
Gert Johansen, formand for Konstruktørforeningen. Foto: Nicolai Perjesi.

Ifølge nye tal fra den koordinerede tilmelding er der optaget 926 nye studerende på bygningskonstruktøruddannelsen denne sommer. Det er 35 flere studerende end sidste år. Konstruktørforeningen håber, at vinteroptaget til januar 2015 vil vise en stærkere fremgang, for der er voldsomt brug for bygningskonstruktører.

Vi er glade for de mange, der vælger konstruktørvejen. De studerende får en uddannelse, som er alsidig og særdeles brugbar i alle dele af byggeriet. Men det bekymrer os, at fremgangen ikke er større, og det kalder på en ekstra indsats fra alle dem, der vil udvikle den danske byggebranche.

Vi er de bedste

Der mangler cirka 3.200 bygningskonstruktører og diplomingeniører til gennemførelsen af de store offentlige byggerier de kommende 7-8 år. Desuden kræver renovering af den eksisterende bygningsmasse mange bygningskonstruktører, når vi skal gøre os fri af de fossile brændstoffer. Konstruktørerne er den gruppe, der er bedst uddannet til at varetage renoveringsopgaven, og mangel på konstruktører vil gøre det svært at løse den. Endelig vil den almindelige vækst i byggeriet på den anden side af krisen øge behovet.

Samlet set har den danske byggebranche et stort behov for uddannet arbejdskraft på højt niveau for at klare sig i den globale konkurrence. Der kræves både procesmæssig og teknisk forståelse og kompetence, teoretisk og praktisk, for at skabe et effektivt konkurrencedygtigt byggeri. Ellers går også de store opgaver her i landet til udenlandske konsortier, og politiske mål om for eksempel energieffektivitet kan ikke opfyldes.

Værditilvæksten for samfundet er betydeligt større, når folk tager sig en mellemlang videregående uddannelse. Både for den enkelte og for samfundet er der økonomisk og fagligt mest fornuft i gode mellemlange uddannelser. Derfor håber vi på mere politisk opbakning bag konstruktøruddannelsen.

Der er fortsat for få med en mellemlang videregående uddannelse i byggeriet og lige nu er væksten i bygningskonstruktøruddannelsen for beskeden til at opfylde behovet. Derfor opfordrer vi politikere, byggebranche og uddannelsessteder til en fælles forstærket indsats for at øge optaget på bygningskonstruktøruddannelsen.

Relateret indhold