Større tillid til dansk økonomi

Chefkonsulent Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Chefkonsulent Andreas Fernstrøm, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Forbrugertillidsindikatoren er gennem de seneste år steget markant, og den er nu på 10,6. Det er især holdningen til Danmarks økonomiske situation, der er forbedret. Både i forhold til for et år siden og forventningen til det kommende år.

Den fremgang, vi ser i øjeblikket i forbrugertilliden, er primært båret af større tillid til den danske økonomi. Men der er altså et stykke fra at have tillid til den danske økonomi, og til at privatpersoner i større stil sætter gang i større renoveringsprojekter. Det kan derfor ikke afspejles direkte i bygge- og anlægsbranchens aktivitet.

Ingen fremgang

Det kan aflæses i byggebeskæftigelsen, at den forbedrede forbrugertillid endnu ikke har slået igennem i bygge- og anlægsbranchen. I andet kvartal 2014 var der 148.500 personer beskæftigede i branchen, hvor gennemsnittet gennem de seneste 15 år er ca. 160.000 beskæftigede.

Samtidig ses det i de øvrige forbrugerforventninger, at der ikke er nogen synderlig fremgang at spore i familiernes økonomiske situation, deres muligheder for at spare op og deres forventninger til anskaffelse af større forbrugsgoder.

Når man dykker ned i tallene, så ses det også, at familierne ikke i meget større grad end tidligere har et økonomisk overskud i hverdagen eller forventer at spare op. Det betyder, at det ikke umiddelbart kan forventes, at danskerne øger renoveringen af deres huse markant eller bygger nyt. Sammenholdes det med bortfaldet af BoligJob-ordningen fra næste år, så forventer Dansk Byggeri faktisk en mindre tilbagegang i byggebranchen i 2015.

Relateret indhold