Byggesagsbehandling kan sande til i interne barrierer

De hurtigste kommuner er over 30 gange hurtigere til at sagsbehandle erhvervsbyggesager end den langsomste kommune.
Især de sjællandske kommuner bruger lang tid på at sagsbehandle byggesager .
Især de sjællandske kommuner bruger lang tid på at sagsbehandle byggesager .

Forskellene på, hvor lang tid det tager en kommune at foretage en byggesagsbehandling, er voldsomme. En ny analyse fra Dansk Byggeri viser, at borgere og virksomheder i 59 af landets kommuner i snit må vente over to måneder på at få behandlet en ukompliceret byggesag.

De hurtigste kommuner behandler en almindelig byggesag på omkring tre uger, mens de langsomste kommuner bruger over fire måneder.

Den langsomste kommune er næsten syv måneder længere om at sagsbehandle en byggeansøgning til et énfamiliehus end den hurtigste. For erhvervsbyggeri er forskellen over ét år.

Fra 60 til 66 dage

I kommuner som Middelfart, Ringkøbing-Skjern og Aabenraa og Middelfart tager det omkring tre uger at få sagsbehandlet en byggesag, mens det i Vejen, Hørsholm og Gladsaxe tager over fire måneder.

Især de vestsjællandske kommuner bruger lang tid på at sagsbehandle byggesager med i gennemsnit over 2,5 måneder på sagsbehandlingen.

Opgørelsen viser, at de hurtige kommuner generelt er hurtigere til at behandle alle former for byggesager. Dermed tyder meget på, at de langsomste kommuner kan lære af de hurtige og mest effektive kommuner.

Det, der bekymrer Dansk Byggeri mest, er, at byggesagsbehandlingstiden er stigende fra i gennemsnit 60 dage i 2013 til 66 dage i 2014.

Ingen regler

Der findes i dag ingen regler for, hvor længe kommunen må være om sagsbehandlingen eller hvor længe, der må gå, før kommunen går i gang med sagsbehandlingen af en ansøgning. Dansk Byggeris erhvervspolitiske chef, Torben Liborius, er derfor godt tilfreds med, at der i den seneste vækstpakke lægges op til, at der skal ske forbedringer ændringer på området.

– Forhåbentligt vil kravene i vækstpakken ændre på tingene i og med, at der stilles krav om, at sagsbehandlingstiden sættes ned med en tredjedel. Det er positivt, at der stilles konkrete krav, og det vil forhåbentligt gøre, at der bliver skabt mere ensartethed på området, siger Torben Liborius, der peger på, at visse kommuner snarere opfattes som en prop i en byggeproces end en samarbejdspartner.

Rammer alle parter

Ifølge Torben Liborius virker kommuner på den måde som en vækstbremse, og det rammer ikke mindst byggesektoren, hvis byggesagsbehandlingen trækker ud:

– Det rammer såvel entreprenører som håndværkere og de virksomheder, der venter på nye fysiske rammer. Vi undrer os også over, at en kommune som Langeland, der døjer med stor arbejdsløshed, er så længe om erhvervsbyggesagsbehandling, siger Torben Liborius til Dagens Byggeri.

– Det kan godt være, at de enkelte medarbejdere gør tingene effektivt, men problemet kan så ligge i den samlede arbejdsgang, hvor man arbejder mod hinanden i stedet for med hinanden.

Hør hele interviewet med Torben Liborius ved at klikke her.

Skal gøres bedre

Solrøds borgmester Niels Hörup siger til Dagens Byggeri, at det aldrig er rart at få et prædikat som den kommune i landet, der har næst længst byggesagsbehandlingstid, men på den anden side ansporer det til at gøre tingene bedre:

– Vi har allerede indført, at når en virksomhed vil bygge i Solrød Kommune, kommer vi tidligt på banen med formøder, så kommunen kan sikre en så effektiv byggesagsbehandling som muligt. Det gælder også at forklare vigtigheden af et fyldestgørende materiale, så bygherre og rådgiver er klædt på til opgaven, siger Niels Hörup og fortsætter:

– Vi har også indført årlige møder med de lokale virksomheder, hvor vi diskuterer, hvad vi kan gøre bedre for det lokale erhvervsliv. Vi prøver år for år at blive bedre, og det er ikke tilfredsstillende med en bundplacering, når det gælder byggesagsbehandling.

Relateret indhold