16 entreprenører valgt til fængslet på Falster

Fra Nørre Snede til Nørre Alslev - det bliver 16 entreprenører fra hele landet, der skal stå for opførelsen af Danmarks nye fængsel - Statsfængslet på Nordfalster.
Det nye statsfængsel på Falster. Visualisering: C. F. Møller.
Det nye statsfængsel på Falster. Visualisering: C. F. Møller.

I januar 2014 inviterede Kriminalforsorgen 44 entreprenører til at afgive tilbud på byggeopgaverne til Danmarks nye Statsfængsel. De inviterede entreprenører var med ganske få undtagelser små og mellemstore virksomheder, og det har vist sig at være en succes. Det oplyser Kriminalforsorgen i en pressemeddelelse.

Dermed er det lykke

s for Kriminalforsorgen at matche de mange mindre entrepriser med et bredt ansøgerfelt fra hele Danmark, og det har samtidig været muligt for lokale virksomheder at byde ind på opgaverne.

Det betyder, at Kriminalforsorgen nu kan igangsætte et byggeri, der holder sig inden for budgettet.

Opførelse af perimetermuren er dog allerede gået i gang, og fra august og fremad vil resten af entreprenørerne ankomme til byggepladsen, som anslås at skulle rumme op mod 250 håndværkere samtidig.

Stjerneformet fængsel

Det nye fængsel er tegnet af C. F. Møller, som vandt arkitektkonkurrencen tilbage i 2010. De fortæller, at fængslet har fået sin stjerneform inspireret af beliggenheden i et landligt område med mindre landsbyer – formen minder om de omgivende landsbyer, og komplekset er også tænkt som et mindre, fortættet bymiljø med de varierede, rumlige oplevelser, den funktionelle tæthed og de gode muligheder for at orientere sig, det giver.

Centralt ligger en administrationsbygning, en beskæftigelsesbygning og et kulturhus med bibliotek, religiøse rum, sportstilbud og en butik. Spredt ud herfra i stjerneform er selve fængselsafdelingerne – fire almindelige og én særligt sikret afdeling, der således alle har udsyn til landskabet inden for murene, men ikke visuel kontakt til hinanden. En torveplads og et forløb af gader binder komplekset sammen. Hver enkelt bygning i det samlede kompleks har sin egen identitet.

Overordnet set fremstår komplekset i tegl i en varm, grålig tone, mens beskæftigelsesbygningen er krystalformet og beklædt med perforerede metalplader i grønne toner, og kulturhuset er rundt og beklædt med glas og omsluttet af grønne lameller.

Fængslet forventes at stå færdigt i slutningen af 2016. Det skal huse omkring 250 indsatte og erstatte det gamle fængsel i Vridsløselille.

Niras er bygherrerådgiver, mens Rambøll er ingeniør på projektet.

Relateret indhold