Stadig lang vej til selvbærende opsving

Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.
Cheføkonom Bo Sandberg, Dansk Byggeri. Foto: Ricky John Molloy.

Det er værd at bemærke, at fremgangen i forbrugertilliden er bredt forankret. Der er fremgang at spore, både i bedømmelse af familiernes egen økonomi og bedømmelsen af dansk økonomi. Til gengæld overrasker arbejdskraftundersøgelsen markant negativt.

I sidste uge så vi fremgang i lønmodtagerbeskæftigelsen i 1. kvartal. Men nu viser Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse det stik modsatte billede, så vi kan højest vente en spæd positiv vending fra lavt udgangspunkt på arbejdsmarkedet.

For tidligt

Vi er trods alt er på vej i den rigtige retning i dansk økonomi. Men fremgangen foregår i sneglefart. Og udgangspunktet er stadig, at Danmarks samlede produktion, bruttonationalproduktet, ligger 3-4 pct. under normalen. Derfor er det også alt for tidligt at erklære, at vi nu har et selvbærende opsving. Tværtimod er der fortsat både plads til og brug for en ambitiøs vækstpakke til at give udviklingen et kærligt puf bagi.

Nu venter vi på nationalregnskabstal for 1. kvartal. De vil formentlig også have positivt fortegn, blandt andet som følge af midlertidige engangseffekter fra efterårsstormene. Men under alle omstændigheder skal både BNP-vækst og beskæftigelse bevæge sig fremad mindst to kvartaler i træk, før man blot kan overveje at tale om selvbærende opsving. Så tidligst, når vi har 2. kvartalstal i hus til august, kan det blive aktuelt at finjustere bedømmelsen af dansk økonomi.

Lidt bedre form

Bygge- og anlægsbranchen er i en lidt bedre dagsform fra begyndelsen af 2014 end i 2013. Men det skyldes især midlertidige engangseffekter fra stormskader mv. Nybyggeriet er fortsat historisk lavt – det samme gælder erhvervsbyggeriet, og de faktiske omsætningstal for 1.kvartal har tilmed skuffet med en overraskende lille fremgang.

Dansk Byggeri ser foreløbig ikke anledning til at ændre ved skønnet i vores konjunkturanalyse fra februar. Vi forventer en lille fremgang i 2014 for bygge- og anlægsbeskæftigelsen på ca. 2.500 personer, men også et fald igen på ca. 3.500 i 2015 blandt andet som følge af det annoncerede bortfald af BoligJobordningen og udfasning af engangseffekterne fra storm- og stormflodsskader.

Relateret indhold