Generationsskifte udfordrer bornholmske virksomheder

En stor del af de bornholmske håndværksmestre er over 50 år, men næsten ingen har planer for, hvem der skal overtage deres virksomhed. Dansk Byggeri Bornholm opfordrer virksomhederne til allerede nu at planlægge generationsskifte.
I dag er der 165 selvstændige personligt ejede virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen på Bornholm - de 55 står overfor et generationsskifte inden for de næste 10-15 år. Foto: Colourbox.
I dag er der 165 selvstændige personligt ejede virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen på Bornholm - de 55 står overfor et generationsskifte inden for de næste 10-15 år. Foto: Colourbox.

Hele 55 bygge- og anlægsvirksomheder på Bornholm har en ejer eller en leder, der er over 50 år. I praksis betyder det, at der indenfor de næste 10-15 år skal ske et generationsskifte, men kun ti af virksomhederne har lagt en slagplan for, hvordan det skal foregå. Det viser en ny rapport om bygge- og anlægsbranchen på Bornholm, som Center for Regional- og Turismeforskning har udarbejdet. Og det er en udfordring for både branchen og øen, mener Dansk Byggeri Bornholm.

Ikke råd til at miste flere

– Selvom ti år måske synes at være langt ude i fremtiden, så er det ikke lang tid til et generationsskifte, hvor der både skal findes en eller flere personer, der har lysten og evnerne til at overtage virksomheden, men som også kan finansiere selve overdragelsen. Det er en udfordring, som mange knækker halsen på, og som kræver god forberedelse. Derfor er det ikke for tidligt at komme i gang allerede nu, siger formand for Dansk Byggeri Bornholm, Jens Koefoed og fortsætter:

– Bornholm har ikke ret mange store virksomheder, og derfor er det vigtigt, at vi sørger for, at de små og mellemstore virksomheder overlever, så vi beholder både lokale arbejdspladser og aktivitet. Krisen har fået en del af vores virksomheder til at dreje nøglen om, så vi har ikke råd til at miste flere, fordi der ikke er nogen til at drive dem videre.

I dag er der 165 selvstændige personligt ejede virksomheder inden for bygge- og anlægsbranchen på Bornholm. Det bliver blandt andet Business Center Bornholm og Væksthus Hovedstadsregionen, der skal hjælpe virksomhederne med at forberede sig på et generationsskifte, mens Campus Bornholm og UU-vejledningen skal sørge for, at flere unge tager en erhvervsuddannelse, så der er nok faglært arbejdskraft på øen.

Relateret indhold