Regeringen vil gøre det billigere at bygge

Chefkonsulent Flemming Løkke Petersen, DI Byg.
Chefkonsulent Flemming Løkke Petersen, DI Byg.

Den 8. maj 2014 offentliggjorde regeringen sin nyeste vækstplan “Danmark helt ud af krisen”. Det er en vækstplan med mange gode initiativer målrettet mod byggeriet.

På pressemødet, hvor regeringen løftede sløret for sin nye vækstplan, nævnte statsminister Helle Thorning-Schmidt eksplicit, at det skal gøres billigere at bygge i Danmark. DI Byg finder det glædeligt, at regeringen har fokus på at øge produktiviteten i byggeriet. Byggeriet er som andre erhverv præget af øget internationalisering, og regeringens vækstplan vil medføre, at den danske byggebranche bedre kan konkurrere internationalt.

Det skal blandt andet ske ved at fjerne eller EU-harmonisere 50 danske særkrav i byggeriet. Eksempelvis anbefaler regeringen, at danske brandkrav til højlagre bringes i overensstemmelse med vores nabolande, og at myndighederne kan forhåndsgodkende brandsikkerheden i nybyggeri på baggrund af plantegninger.

Regeringen foreslår desuden helt konkret, at stærkstrømsreglerne og godkendelsesordningen for drikkevand internationaliseres.

Bekymret for byggesagsgebyrer

Endvidere foreslås det at indføre servicekrav for byggesagsbehandlingen, så sagsbehandlingstiden reduceres til mellem 40 og 50 dage afhængig af bygningstypen samt, at byggesagsgebyret harmoniseres på tværs af kommunegrænserne. Endelig skal det undersøges, hvilke fordele og ulemper der er ved at byggesagsbehandlingen samles i større enheder.

DI Byg ser dog med voksende bekymring på, at byggesagsgebyrerne for tiden netop ikke harmoniseres på tværs af kommunerne og i mange tilfælde heller ikke afspejler de medgåede omkostninger.

Regeringens initiativer på byggeområdet imødeses derfor af DI Byg – ikke mindst hvad angår byggesagsbehandlingen, hvor den faktiske udvikling med hastige skridt går imod regeringens eget forslag.

Relateret indhold