Udbedringsarbejder afskar bygherre fra at rejse større erstatningskrav

Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.
Advokat Holger Schöer, Kromann Reumert.

Voldgiftsretten for bygge- og anlægsvirksomhed har for nyligt afsagt en kendelse, hvor retten blandt andet skulle forholde sig til spørgsmålet om, hvorvidt totalentreprenørens udbedringsarbejder havde afhjulpet et mangelfuldt parkeringsdæk – og dermed afskåret bygherrens krav.

Mangelfuld overfladebelægning

Parterne (en bygherre og totalentreprenør) havde indgået aftale om opførelse af et større center bestående af erhvervs- og butiksbyggeri med tilhørende parkeringsdæk. Efter afleveringen i 2008 konstateres problemer med vandindtrængning i forskellige erhvervs- og butikslejemål. Årsagen til vandindtrængning var blandt andet P-dækkets konkrete faldforhold samt overfladebelægningens beskaffenhed – der var ved sidstnævnte konstateret revnedannelser.

På baggrund af syn- og skønserklæring indgik parterne i starten af 2010 et forlig vedrørende de omhandlede mangler. Forliget indeholdt en bestemmelse om, at totalentreprenøren skulle afhjælpe mangler ved P-dæk, som teknisk skulle godkendes af bygherren. Totalentreprenørens gennemførte udbedringsarbejder, iværksat før såvel som efter voldgiftssagen, blev imidlertid ikke godkendt af bygherren, og igennem årene blev der udmeldt syn og skøn, ligesom parterne indhentede sagkyndige erklæringer til belysning af udbedringsmetoder.

På baggrund af et notat udarbejdet af bygherrens rådgiver, hvori det var oplyst, at overfladebelægningen på P-dækket ikke var udført kvalitets- og håndværksmæssig korrekt, nedlagde bygherren påstand om betaling af 34.055.004 kroner – svarende til en udskiftning af overfladebelægningen på P-dækket.

Fik ikke medhold ved voldgiftsretten

Efter besigtigelse fandt voldgiftsretten derimod ikke, at P-dækket, efter totalentreprenørens udbedringsarbejder, fortsat var mangelfuldt, og frifandt i det hele totalentreprenøren for bygherrens krav om betaling.

Voldgiftsretten fandt, at totalentreprenøren havde opfyldt forligets bestemmelser om udbedring, og at der ikke kunne pålægges ham yderligere forpligtigelser.

Afgørelsen er endnu et eksempel på behandlingen af konstaterede mangler, herunder entreprenørens afhjælpningsret af mangler til afværgelse af bygherrens misligholdelsesbeføjelser.

Relateret indhold