Organisk brandimprægnering

Burnblock er et brandimprægneringskoncept, som nu også er med til at sikre krydsfinerplader mod brandfaren.
Det er ikke fordi, Paw Fælled har halsbrand, at han tager en slurk brandimprægnering. Han vil blot demonstrere, at produktet er ganske harmløst. Foto: Niels Johan Juel Jensen.
Det er ikke fordi, Paw Fælled har halsbrand, at han tager en slurk brandimprægnering. Han vil blot demonstrere, at produktet er ganske harmløst. Foto: Niels Johan Juel Jensen.

Hvad gør man, når man vil bevise, at der ikke er noget sundhedsskadeligt ved et imprægneringsprodukt? Man tager bare en slurk af det – i hvert fald når man hedder Paw Fælled og er teknisk manager ved Burnblock.

Det hele kommer sig af, at Keflico A/S havde en krydsfinernyhed med på standen på Byggeri ’14. Eller det vil sige, det var ikke så meget krydsfinerpladerne, der var nyheden – snarere den brandimprægnering, pladerne har fået.

Imprægneringen er resultatet af et samarbejde, Keflico har indgået med firmaet Burnblock, og det var derfor, man kunne møde Paw Fælled på standen.

– Det, der gør Burnblock så specielt, er, at det er en imprægnering, der består af organiske salte. Derfor er det ikke giftigt, fortæller han og følger sin påstand op med en slurk af en vareprøve.

Paw Fælled fortæller, at saltene i imprægneringsvæsken bremser for ilttilførslen i træet, og derfor virker det brandhæmmende.

Gennemtestet produkt

Produktet har efterhånden nogle år på bagen. Det blev udviklet i slutfirserne, men først i 2003 blev det markedsført gennem Burnblock. Det er sidenhen blevet testet ved blandt andet Teknologisk Institut i Danmark samt ved Sveriges Tekniske Forskningsinstitut.

– Det er testet efter europæiske normer, og det har blandt andet den højeste certificering for facader, lyder det fra Paw Fælled.

Nu har Burnblock som sagt indgået et samarbejde med Keflico om at producere brandimprægnerede krydsfinerplader, men Burnblock arbejder bredere end som så.

– Vi går også efter at samarbejde med arkitekter og bygherrer, hvor vi kan imprægnere de byggematerialer, der skal bruges i byggeriet, siger Paw Fælled og fortsætter:

– Vi gør blandt andet en del i at imprægnere tagprodukter, for det er jo ofte der, brandene opstår.

Ud over at imprægnere i nybyggerier, kan Burnblock også bruges til at brandsikre eksisterende byggerier.

Relateret indhold