2013 tegner til rekordår

Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Foto: FRI.
Adm. direktør Henrik Garver, FRI. Foto: FRI.

Regnskaberne for 2013 fra Rambøll og Cowi indikerer, at den danske rådgivende ingeniørbranche samlet er på vej mod et rigtigt godt regnskabsår. Begge virksomheder har rekordomsætning på henholdsvis 7,8 mia. kr. og 5,3 mia. kr. Årsagen er stor efterspørgsel inden for rådgivning, miljø og infrastruktur, hvor begge virksomheder står stærkt. Samtidig har virksomhederne i lighed med resten af branchen haft fokus på risikostyring, og flere risikofyldte projekter fravælges.

Der er også positive toner fra den tredjestørste danske rådgivende ingeniørvirksomhed Niras, som ikke har offentliggjort regnskab, men som fortæller, at de vil få det højeste overskud nogensinde.

Når de to toneangivende virksomheder i branchen leverer regnskaber af den karakter, er det godt nyt for hele branchen. Samtidig viser FRI’s egne målinger, og den dialog jeg har med branchens øvrige virksomheder, at det ikke blot er de største virksomheder, der har haft et godt 2013. Det kendetegner store dele af branchen, at man i 2013 er begyndt at høste gevinsterne af det skærpede drifts- og markedsfokus, som virksomhederne blev tvunget til at have, da krisen ramte i 2008.

Det er særligt glædeligt er, at overskudsgraden i virksomhederne igen er steget til et fornuftigt niveau. Det har i en længere periode været svært at tjene penge på trods af høj omsætning. Virksomhederne er blevet bedre til at udnytte deres medarbejdere og endnu bedre til at optimere deres administration, så det i væsentlig grad er fakturerbare kerneydelser, de bruger ressourcer på.

Samtidig ser vi gevinsten af styrkede globale værdikæder i de enkelte virksomheder slå positivt igennem på bundlinjen.

Tendensen blandt de store rådgivningsvirksomheder i Europa er, at man konsoliderer sig. Den tendens vil vi helt sikkert også se fra Rambøll, Cowi og Niras, der vil bruge deres overskud til at købe virksomheder op når muligheden dukker op først og fremmest på kernemarkederne i Skandinavien og Nordeuropa, men også i Nordamerika kan vi forvente ny vækst.

Relateret indhold