Regnvand til sport og leg

Danmarks største anlæg til håndtering af ekstremregn er ved at blive etableret i Gladsaxe Sportscenter. Opsamlingsbassiner skal bruges til leg og sport.
Grontmij er rådgiver på Vandplus-projektet i Gladsaxe. Foto: Grontmij.
Grontmij er rådgiver på Vandplus-projektet i Gladsaxe. Foto: Grontmij.

Klimatilpasning skal være sjovt. Det mener de i Gladsaxe, hvor forsyningsselskabet Nordvand er gået sammen med kommunen og Gladsaxe Sportscenter om at etablere Danmarks største anlæg til regnvandsopsamling. Projektet skal samtidig udvikle det traditionelle sportscenter til et multifunktionelt idrætsområde med plads til leg og uformelle aktiviteter.

Det nyskabende projekt med Grontmij som rådgiver er sammen med tre andre blevet udvalgt til Vandplus-projekt, fordi det er et godt eksempel på, at investeringer i klimatilpasning kan skabe sjovere og bedre byrum. Projektet får derfor del i de 12 millioner kroner, som parterne bag Vandplus, Lokale og Anlægsfonden og Realdania, uddeler i samarbejde med Naturstyrelsen.

– Projektet skal være startskud til en ny måde at tænke klimatilpasning på. Det her er ikke et traditionelt projekt, hvor vandet bare skal opbevares, det skal indbyde til aktiviteter og leg, fortæller projektleder Annette Albertsen fra Grontmij.

Fokus på piger og ældre

Ved at tilbageholde de store regnmængder i området omkring Gladsaxe Sportscenter aflaster man det øvrige vandsystem, og oversvømmelser kan derved forebygges ved fremtidige skybrud. Vandet skal tilbageholdes i damme og kanaler, som samtidig binder det store idrætsområde bedre sammen, og i bassiner, der bliver indrettet til forskellige former for leg, ophold og bevægelse.

– Det bliver ikke bare åbne bassiner, der bliver fyldt op, når det regner. De bliver indrettet med legeudstyr, så man kan lege i det, både når der er tørt og når der er vand i, siger Annette Albertsen.

Området kommer blandt andet til at indeholde en vandlegebane, en udendørs gymnastiksal, hængekøjer, hoppepuder og et stort område til løbehjul, rulleskøjter, BMX-cykler og skatere, som kan omdannes til skøjtebane om vinteren. Alt sammen nedsænket, så det kan opsamle regnvand.

Skal inspirere

Gladsaxe Sportscenter er i dag indrettet, så det primært er tiltænkt foreningslivet, og det tiltrækker hovedsageligt drenge og unge mænd. Det er derfor et mål at komme til at appellere til en bredere målgruppe og blive bedre integreret i lokalområdet. Med de nye bassiner, der indbyder til mere uformelle og spontane aktiviteter, håber sportscentret fremover at tiltrække flere piger og ældre, fortæller Annette Albertsen.

– Det skal appellere til de folk, der færdes i området, og der skal for eksempel også være mulighed for, at de ældre kan sidde og kigge på de unge spille. Der er rigtig mange af den her type traditionelle idrætsanlæg rundt omkring i Danmark, som kunne lade sig inspirere af det her projekt, siger hun.

Relateret indhold