Den Gamle By i Aarhus har stor succes med åbningen af hjørnebygningen Tårnborg i en ny bydel, der skal illustrere Danmark i 1974. Publikum er strømmet til for blandt andet at se den gamle lærerindebolig og kollektivet, der er indrettet i bygningen.
Tårnborg er kun første del i en længerevarende udbygning af museet med et stort kvarter, der skal illustrere, hvordan Danmark så ud i fra 1974.
Om nogle måneder åbnes yderligere tre butikker i den ensrettede Havnegade, der ligger ved Tårnborg, mens museets håndværkere er i fuld gang med at gøre flere bygninger klar, så de falder ind i stilen fra midt 70’erne og er klar til 2015, hvor projektet er overstået.
– Tårnborg er en kopi af en bygning fra Helsingør. Den fik vi eksterne firmaer til at bygge for os. Det kunne vores egne håndværkere ikke klare, når vi også skulle have de andre bygninger klar i den øvrige bydel. Ellers klarer vi resten selv – næsten, fortæller projektleder Allan Leth Frandsen fra Den Gamle By.
Hyrede nedbrydningsfirma
Og det der “næsten” hentyder blandt andet til ekstern hjælp, som museet fik til at rive en baggård ned i Horsens, der nu er opført bag ved Tårnborg. Det skulle nemlig gå stærkt med at få den noget faldefærdige bygning fjernet fra dens oprindelige placering.
– Så vi hyrede et nedbrydningsfirma til at stå for opgaven, fortæller Allan Leth Frandsen.
– Men det gør vi aldrig igen. Det gik simpelthen for meget til spilde. Bygningen var nu også meget medtaget, men den egnede sig lige præcist til det, som vi skal bruge den til.
Den endte derfor med, at bygningens skelet blev opført i beton og isoleret med rockwool. De originale sten blev derefter skalmuret på bygningen. Der skal indrettes et bageri i baggården, som det så ud i 1974, hvor der skal fremstilles kager og brød til flere salgssteder i Den Gamle By.
Derudover er der opstillet en beboelsesbygning fra Hjørring, som museets egne folk pillede ned i 2008 og i første omgang placerede på museets magasin, indtil den blev bygget op igen i 2012. Bygningerne fra København og en bygning fra Viborg er også fjernet fra deres oprindelige placering inden for de seneste år, og museets håndværkere er nu ved at gøre dem klar til publikum.
Pilles ned i sektioner
– Alle bygningerne er pillet ned i sektioner og har ligget på vores magasin, indtil vi gik i gang med at opføre vores 1974-kvarter, fortæller Allan Leth Frandsen.
– Vi har benyttet en metode, der er udviklet af Frilandsmuseet, hvor vi populært sagt deler bygningen op i mursektioner, som vi pakker ind i kasser, inden de bliver anbragt i vores magasin. Det er anderledes, end når vi eksempelvis piller bindingsværkshuse ned, hvor det hele bliver skilt helt ad og sirligt nummeret, så vi ved, hvor hver enkelt del skal være, når huset bygges op igen.
Den gamle By har deres egen byggeafdeling, hvor der i øjeblikket beskæftiges omkring 30 håndværkere på grund af opbygningen af 1974-kvarteret.
– Princippet er, at alt det, som de besøgende kan se, bliver lavet, så det svarer til den teknik, man benyttede på det tidspunkt, som bygningen repræsenterer. I jorden og væggene må der godt være pvc-rør og plastikslanger, siger Allan Leth Frandsen og fortsætter:- Nogle yngre håndværkere kan godt lide at arbejde her i stedet for at arbejde på en akkord på for eksempel det ny sygehus i Skejby. Til gengæld kan vi så godt få nogle diskussioner, når noget skal laves ikke så perfekt, som det egentlig kunne. Det går nogle gange deres faglige stolthed for nær, men vores målsætning er jo, at tingene skal gøres, som det blev lavet for 40 år siden.Og det med, at tingene skal laves, som de var i 1974, kan godt give nogle problemer indimellem. Kopien af Tårnborg er jo i princippet en nybygning, og skulle så i princippet leve op til de krav til nybyggeri, der er gældende i dag. Dispensation fra nutidens byggekravDet lykkedes dog for Den Gamle By at få en dispensation fra de ny byggekrav til Tårnborg. – Vi ønsker, at byggeriet skal være troværdigt i forhold til 1974, siger Allan Leth Frandsen.- Derfor vil det være utroværdigt, hvis Tårnborg skulle have så tykke mure, som der stilles krav om til alt nybyggeri i dag.Den første del af den nye 1974-bydel er efter tidsplanen klar til næste sommer. Derudover er der planer om en yderligere udbygning af området, men det har Den gamle By endnu ikke penge til at gennemføre.