Store aktører i samarbejde om at nedbringe CO2-aftrykket for betonbyggeri

Støttet af Realdania er AP Pension gået sammen med Teknologisk Institut, Henning Larsen, Rambøll, Dansk Beton, Unicon og Aalborg Portland om et projekt, der maksimalt må udlede 5,0 kg CO2 per m2 per år over en 50-års periode.
I udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia opføres et nyt fælleshus, der skal fungere som showcase, som kan vise fremtidens innovative løsninger til en grøn omstilling af betonbyggeriet.
I udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia opføres et nyt fælleshus, der skal fungere som showcase, som kan vise fremtidens innovative løsninger til en grøn omstilling af betonbyggeriet.

Med et betydeligt CO2-aftryk i fremstillingen af cement har beton de senere år været presset af det stigende fokus på grøn omstilling i byggeriet.

Samtidig er meget byggeri og arkitektur afhængig af beton, så for at mindske CO2-aftrykket i beton er en række markante aktører – Teknologisk Institut, Henning Larsen, Rambøll, Dansk Beton, Unicon og Aalborg Portland anført af AP Pensions datterselskab, AP Ejendomme, og med støtte fra Realdania – gået sammen om udvikling af en mere bæredygtig bygning, der skal sænke CO2-aftrykket i betonbyggeri.

Bygningen vil blive opført i udviklingsområdet Kanalbyen i Fredericia, hvor AP Ejendomme opfører et fælleshus, og her er ambitionen, at det skal blive Danmarks mest bæredygtige betonhus:

– Vores mål for fælleshuset er, at det maksimalt må udlede 5,0 kg CO2 per m2 per år over en 50-års periode. Det er cirka halvdelen af udledningen fra traditionelt byggeri. Det kræver nytænkning og udvikling af nye løsninger i hele processen for at nå vores ambitioner, siger adm. direktør i AP Ejendomme, Peter Olsson.

Vigtig dokumentation, erfaring og læring

Planen er, at det nye fælleshus skal fungere som showcase, der kan vise fremtidens innovative løsninger til en grøn omstilling af betonbyggeriet og bidrage til vigtig dokumentation, erfaring og læring undervejs i byggeriet.

Fælleshuset i Fredericia.
Fælleshuset i Fredericia.

For at sikre, at de ambitiøse mål for minimalt CO2-aftryk opnås, samtidig med at fælleshuset fremstår smukt og funktionelt, gennemfører parterne bag huset et innovationsforløb, som blandt andet er støttet af Realdania og drives frem af Rambøll, Henning Larsen og Teknologisk Institut.

– Innovationsforløbet er en meget vigtig fase for at sikre optimeret og intelligent materialeanvendelse. Forløbet skal også sikre de innovative fremstillingsmetoder, der kan nedsætte betons indlejrede CO2-aftryk – og ikke mindst, at vi udnytter betonens arkitektoniske og byggetekniske fordele, så de løsninger, vi udvikler, har fokus på og samspil med æstetik, statik, materialeegenskaber, fremstillings- og udførelsesmetoder og drift, forklarer Thomas Juul Andersen fra Teknologisk Institut.

LCA-vurderinger og æstetiske muligheder

Arkitekt Troels Dam Madsen fra Henning Larsen ser frem til gennemførelsen af innovationsforløbet, som også kommer til at sætte sit præg på arkitekturen.

– Den måde, vi skaber arkitektur på, vil være anderledes i projektet, da det sker i et vigtigt samspil mellem LCA-vurderinger og æstetiske muligheder. Det kommer til at afspejle sig arkitektonisk, og derfor vil innovationsforløbet og resultaterne herfra helt konkret være med til at forme arkitekturen, siger Troels Dam Madsen.

En øjenåbner for resten af branchen

Selve innovationsforløbet forventes at løbe det næste stykke tid, hvorefter selve byggeriet, som Unicon og Aalborg Portland leverer henholdsvis CO2-reduceret cement, FutureCem, og beton med lavere CO2-aftryk til, igangsættes:

– Projektet viser tydeligt, hvordan man kan bygge langt mere bæredygtigt med beton, end man hidtil har troet. Det bør være en øjenåbner for resten af branchen, så vi i fællesskab kan skabe mere bæredygtigt byggeri, siger direktør hos Aalborg Portland, Michael Lundgaard Thomsen.

Forventninger til fremtidens efterspørgsel

Det er ikke kun selve byggeriet, som projektpartnerne forventer vil få stor opmærksomhed.

Dorthe Mathiesen, chef for Dansk Beton, har også store forventninger til fremtidens efterspørgsel på mere bæredygtige betonløsninger:

– Vi forventer, at projektet vil skabe opmærksomhed om de mange muligheder, der er for at reducere CO2-aftrykket fra betonbyggeri. Der er med rette stor fokus på aftrykket fra selve materialet, men der ligger store uforløste potentialer i designet og udførelsen. Det bliver foldet ud i dette projekt, og dermed er projektet et meget vigtigt skridt på vejen til at realisere betonbranchens mål om en halvering af CO2-udledningen i 2030, siger Dorthe Mathiesen.

Relateret indhold