Vigtig aktør trækker sig fra knap 8.000 m2 skolebyggeri

Planen om at bygge en ny skole og daginstitution i Ry ved Skanderborg var klar, men nu har Ry Hallerne, som byggeriet skal placeres tæt ved, trukket sig.
Foto: Ry Hallerne.
Foto: Ry Hallerne.

Det forberedende arbejde i forbindelse med byggeriet en ny skole og daginstitution ved Ry Hallerne har været i gang siden januar 2021, og efter planen skal byggeriet stå klar i sommeren 2026.

Men om det lykkes, er der kommet i tvivl om efter, at Ry Hallerne, der har været medlem af bygherreledelsen, har trukket sig ud af arbejdet med at planlægge byggeriet – få måneder inden, at der skal træffes endelig beslutning om skolebyggeriet.

Formanden for Ry Hallernes bestyrelse, Jens Nellemann, forklarer beslutningen med, at man ikke føler sig lyttet til, og at kommunen løber fra aftaler og har hemmeligholdt oplysninger:

– Vi vil intet få ud af samarbejdet efter de nuværende planer. Vi vil blive klemt inde og får ikke mulighed for at udvide, siger han og henviser til, at kommunen i de nuværende planer lægger op til, at der skal være op til 60 elever i hver hal ad gangen:

– Det vil betyde, at ældreidrætten ikke kan være der, siger formanden, der ikke forstår, hvorfor den nye skole skal ligge tæt op ad hallerne:

– Det vil være oplagt at opføre den nye skole på en stor bar mark.

Det handler om ‘kloge kvadratmeter’

Udmeldingen fra Ry Hallerne om at træde ud af samarbejdet ærgrer formand for Børne- og Ungdomsudvalget Trine Frengler.

Hun forklarer, at byrådet i Skanderborg Kommune er optaget af at skabe ‘kloge kvadratmeter’ således, at nye byggerier har flere funktioner og på den måde udnyttes bedre.

Hun henviser til Fællesskabets Hus i Ry, Skanderborg Fælled og en ny skole og daginstitution i Hørning som gode eksempler på tankegangen, der er både økonomisk og miljømæssigt til gavn:

– Den nye skole og daginstitution skal ligge ved Ry Hallerne, fordi det er centralt, og fordi vi kan skabe synergi og bæredygtighed ved at tænke det 7800 m2 store byggeri sammen med de eksisterende faciliteter. Skolen bliver i princippet tilgængelig 24 timer i døgnet, og det kan give en række nye attraktive lokaler for borgerne i Ry. Mulighederne er mange, men det kræver, at vi skaber ideerne og samarbejder om udformningen af byggeriet, og hvordan vi skal bruge det i praksis, siger Trine Frengler.

500 ekstra skoleelever og 150 ekstra børn

Videre fortæller formanden for Børne- og Ungdomsudvalget, at der inden for de næste 10 år kommer mere end 500 ekstra skoleelever og 150 ekstra børn i dagtilbud i Ry-området – og dem skal der være plads til, hvorfor den nye skole og daginstitution bygges:

– Det betyder selvfølgelig, at flere skolebørn skal have idrætsundervisning i Ry Hallerne, men som beregningerne ser ud for de næste 10 år, vil der fortsat være plads til børnehaverne, senioridrætten og andre brugere.

Hun tilføjer, at muligheden for udvidelse af Ry hallerne har været et tema undervejs i processen, og at det fint kan lade sig gøre, hvis det skulle blive aktuelt:

– Ry Hallerne repræsenterer også fritidsbrugerne i byggeprocessen, og jeg synes ikke, at det er fair over for dem, at man bare melder sig ud. Derfor er min opfordring til Ry Hallerne klar: Kom nu tilbage i arbejdstøjet. Vores dør står i hvert fald åben.

Processen må gå om

Hos Ry Hallerne, der er en selvejende institution, som årligt modtager omkring fire millioner kroner i driftstilskud fra kommune, mener man, at hele processen må gå om:

– Vi er positive over for et samarbejde, men i den nuværende plan vil man undergrave den sociale indsats, som vi lægger stor vægt på i Ry Hallerne. Man svigter folkesundheden, siger Jens Nellemann.

Relateret indhold