Kommuner tager tiny-trenden til sig

Flere kommuner har eller er i fuld gang med at udlægge boligområder specifikt til tiny houses. Behovet for de alternative boliger og tilhørende mindre grunde er stigende.
At bygger tiny houses er en verdensomspændende trend, som nu også har fået godt greb om Danmark. Nu skal bygningsreglementet og de kommunale lokalplaner 'bare' følge med. Foto: Getty Images
At bygger tiny houses er en verdensomspændende trend, som nu også har fået godt greb om Danmark. Nu skal bygningsreglementet og de kommunale lokalplaner 'bare' følge med. Foto: Getty Images

Tiny house

  • – Den minimalistiske boligform er beregnet til helårsbeboelse og kan udføres i alle både nye og recirkulerede byggematerialer. Træ er dog et af de foretrukne materialer, når man bygger tiny houses.
  • – Et tiny house karakteriseres ofte men ikke udelukkende som et hus med en størrelse på mindre end 45 m2.
  • – Alle vigtige funktioner i et tiny house skal rykke ind på mindre plads, mens det overflødige skæres fra. Dermed udnyttes hver kvadratmeter til fulde.
  • – Husene er ofte bygget, så de let kan flyttes eller skilles ad.
  • – Et tiny house må ikke bare plantes i det åbne land. Det forhindrer planloven.
  • – Der må kun bygges et hus pr. matrikel (rækkehuse og dobbelthuse undtaget). Man kan derfor ikke bygge et tiny house i sin baghave, hvis der allerede står et hus på grunden.
  • – Pt. har man som udgangspunkt kun mulighed for at opføre et tiny house på en helt almindelig byggegrund, hvor der ikke i forvejen ligger et andet hus.
  • Kilde: Vejle Kommune

Tiny house-bevægelsen er nået landet rundt, og listen over tiny house-byggerier eller kommende tiny-projekter er efterhånden lang. Der er interesse- og Facebook-grupper i bl.a. Aalborg, Ballerup, Esbjerg, Faaborg-Midtfyn, Herning, Kolding, Randers, Silkeborg, Svendborg, Syddjurs, Tønder og Ærø Kommuner, og flere kommuner har allerede afsat områder, der udlægges til tiny houses. Og flere er på vej, viser en søgning, som Dagens Byggeri har foretaget.

En af de kommuner der er lige på trapperne med et spritnyt tiny house-projekt, er Frederikssund Kommune, der i en lokalplan for et 7,7 ha stort område i den sydlige del af den nye bydel Vinge vil give mulighed for at opføre op til 20 tiny houses i et boligområde, hvor der også skal være plads til traditionelle parcelhuse.

– Frederikssund Kommune har ikke tidligere lokalplanlagt for tiny houses. Derfor inviterer vi nu potentielle tilflyttere, der er interesserede i tiny houses til et møde for at høre deres forventninger og ønsker til et sådant område, siger koordinerende projektleder i Vinge, Dennis Ravn, om det informationsmøde, der finder sted d. 15. august.

– På mødet vil vi præsentere vores tanker og visioner for et område med tiny houses, og så håber vi, at deltagerne på mødet vil bidrage med deres forslag og ideer, så vi får gjort tingene rigtigt, siger han.

Tiny houses kan i dette projekt opføres med en højde på op til 5,0 m plus højden af eventuelle hjul, lyder det i lokalplanforslaget, der er i offentlig høring indtil den 19. august, hvorefter det skal vedtages endeligt. Herefter kan byggemodning af arealet begynde, og grundene kan sættes til salg. Salget ventes at gå i gang i løbet af efteråret 2022.

Læs også om det bæredygtige boligområde Gudenåparken i Tørring.

To tiny house-projekter i Vejle

Også i Vejle ønsker kommunen et bredt og mangfoldigt boligudbud med fokus på kvalitet, bæredygtighed og gode boligområder, så der er boliger til alle typer mennesker og mulighed for nye boligtyper.

Muligheden for ny boligudvikling med udgangspunkt i tiny house-konceptet blev besluttet i Vejle byråds budgetforliget for 2021, og kommunen har pt. gang i hele to tiny house-projekter, viser et opslag i Byggefaktas omfangsrige database over bygge- og anlægsprojekter i Danmark. Det ene kan blive en realitet i området Skibet ved Kølholt i udkanten af Vejle, hvor der planlægges udstykning af et ca. 3,2 ha stort areal.

I den oprindelige helhedsplan fra 2019 for Skibet er der lagt op til ca. 70 åben-lav grunde med en grundstørrelse mellem 700 og 1.200 m2 og ca. 400 tæt-lav boliger på små grunde under 400 m2. I sidstnævnte kategori er 28 tiny houses placeret på grunde på ca. 300 kvm, der, hvis alt går vel, kan stå klar i juni 2023.

Også i den nye bydel Ny Rosborg planlægger kommunen byggemodning til 20-30 tiny houses, som forventeligt kan stå klar i maj 2024.

Det meste i et tiny house skal have flere funktioner: Pladsen under loftet kan bruges som hems, trappen til bogreol, reoler kan foldes ud til et bord, en sofa bliver til en seng. Foto: Getty Images
Det meste i et tiny house skal have flere funktioner: Pladsen under loftet kan bruges som hems, trappen til bogreol, reoler kan foldes ud til et bord, en sofa bliver til en seng. Foto: Getty Images

Vil udfordre bygningsreglementet

I Ulbølle vest for Svendborg har en flok ildsjæle sat tanker i gang om et nyt stort boligområde – Olufs Have – hvor der både skal bygges tiny houses, almene boliger, parcelhuse, ungdomsboliger og andelsboliger.

Som mange andre steder kan det dog kræve en kamp at udfordre både lokalplaner og bygningsreglementet, siger en af folkene bag projektet, Arne Ebsen, der også er medlem af kommunalbestyrelsen i Svendborg, til Fyens.dk.

Han forventer, at en lokalplan er klar i slutningen af 2022, så byggeriet kan gå i gang i løbet af 2023. Bygningsreglementet tillader dog pt. ikke at bygge tiny houses, fordi de som udgangspunkt skal forsynes med kloak, el og vand.

– Arbejdsgruppen vil forsøge at udfordre bygningsreglementet, for der er ingen tvivl om, at tiny houses er en trend, der er kommet for at blive, siger Arne Ebsen til Fyens.dk.

Han er allerede i kontakt med flere, som er interesserede i at bo i et tiny house og også med håndværksvirksomheder, der er friske på at tage opgaven med at bygge de små boliger, der oftest er på 45 m2 eller mindre.

Køge går all in

I Køge Kommune har man givet foreningen Tiny Varigheden en 12-årig lejekontrakt på en grund på Køge Fælles Jord. Foreningen er stiftet med visionen om at vise, hvordan vi kan leve og bo mere bæredygtigt. Det betyder først og fremmest at bygge mindre huse og at bygge med natur- og genbrugsmaterialer.

Allerede nu er Tiny Varigheden i gang med at opføre et klimahus på Køge Fælles jord. Projektet omfatter opførelse af et midlertidigt klimahus der består af to tiny houses med en klimaskærm omkring. Klimahuset skal bl.a. fungere som et demonstrations- og kursushus i en 5-årig forsøgsperiode.

Ud over klimahuset, der bliver omdrejnings- og samlingspunkt for alle aktiviteter i tilknytning til Køge Fælles Jord og Tiny Varigheden, er foreningens mål at etablere 10-16 Tiny houses bygget af natur- og genbrugsmaterialer. Boligerne skal fungere som et levende boliglaboratorium for fremtidens måde at bygge og leve på.

– Det her bliver en form for living lab eller et by-laboratorium, hvor folk fra hele landet eller hele verden kan komme og se på de erfaringer, vi gør os ude i Tiny Varigheden, har borgmester Marie Stærke udtalt til TV 2 Lorry.

Hun understreger vigtigheden af, at vi bygger bæredygtigt fremover:

– Det er sindssygt vigtigt, at vi i Danmark finder nogle mere bæredygtige måder at bygge nyt på. Nybyggeri er noget af det mest CO2-belastende, der findes.

Efterspørger borgere med tiny house-drømme

I tillæg til de kommuner, der allerede er i gang med at inkorporere tiny houses i lokalplanerne, er der også kommuner, der afventer for at se, om interessen for tiny houses allerede er der eller er ved at opstår i kommunen.

Bl.a. efterspørger Vejen Kommune borgere, der går med en stor tiny house-drøm i maven. Kommunen har ikke på nuværende tidspunkt udlagt nogle grunde specifikt til at bygge de små huse. Kommunen understreger dog, at det er ikke ensbetydende med, at det ikke kommer i fremtiden.

Relateret indhold