Det danske boligmarked står stadig stærkt

Rentestigningerne preller af på et boligmarked, der er så robust, at både salgspriser og udbudspriser er steget hen over sommeren. Boligudbuddet er stadig i den lave ende. Ejendomsmægler forventer dog prisnedslag til efteråret.
Sommerhuse er noget af det første, der ryger, når en krise kradser. Lige nu beholder danskerne deres sommerhuse, hvilket ifølge ejendomsmæglerkæden Estate tyder på, at danskernes privatøkonomi generelt er et godt sted. Foto: Estate
Sommerhuse er noget af det første, der ryger, når en krise kradser. Lige nu beholder danskerne deres sommerhuse, hvilket ifølge ejendomsmæglerkæden Estate tyder på, at danskernes privatøkonomi generelt er et godt sted. Foto: Estate

Selvom renten stiger og inflationen tordner derud af, er det tilsyneladende ikke en udvikling, der ser ud til at påvirke det danske boligmarked synderligt. Fra maj til juni steg boligpriserne marginalt, og boligudbuddet ligger ifølge boligportalen Boliga aktuelt på 45.000 boliger til salg, hvilket stadig er i den lave ende, når man kigger fem år tilbage.

– Man må spørge sig selv, hvad der skal til for at ryste det danske boligmarked, som gang på gang har vist sig at være særdeles robust og resistent overfor for eksterne påvirkninger. Vi ser slet ikke den samme udvikling som i rekordåret 2021, men vi ser modsat heller ikke et boligmarked, som er i tilbagefald, siger Thomas Hovgaard, der er presseansvarlig i den landsdækkende ejendomsmæglerkæde Estate, der har 90 forretninger fordelt over hele Danmark.

Helt frem til juni er udbudspriserne ifølge tal fra Finans Danmark fortsat med at stige for parcelhuse og sommerhuse, mens der er noteret et mindre fald på ejerlejligheder. Når sommerhusene stadig bliver solgt, og priserne ikke falder, er det ifølge ham et tegn på, at danskernes økonomi er ualmindelig stærk.

– Både salgspriser og udbudspriser har holdt niveau de seneste seks måneder og endda steget lidt. Det vidner om et boligmarked, det stadig er for tidligt at skrive nekrolog over, siger Thomas Hovgaard og tilføjer:

– Et sommerhus er noget af det første, der ryger, når der er krisestemning. Udgifterne ved at eje et sommerhus kan nemt ligge på mere end 5.000 kr. om måneden, hvis ikke man lejer det ud i perioder, og inflationen lige nu betyder, at rigtig mange især på energi har ekstra udgifter om måneden i det leje. Derfor må det være et tegn på, at danskerne generelt har overordentligt stærke privatøkonomier, siger Thomas Hovgaard.

Forventer høje salgspriser

Han mener, at de stadig høje og stigende udbudspriser afspejler en kombination af sælgernes forventninger om høje salgspriser og et lavt boligudbud.

– Efter en lang periode, hvor boliger er blevet solgt til høje priser, opstår der sædvanligvis meget høje forventninger til klækkelige provenuer. Det er derfor ikke usædvanligt, at der i lavudbudsmarkeder som dette, opstår situationer, hvor mæglerne indvilger i at sætte boliger til salg til priser, som er højere end deres egne forventninger, blot for at få dem til salg, siger Thomas Hovgaard.

Corona-pandemien har vist os, at der skal meget til for at ryste boligmarkedet.
Corona-pandemien har vist os, at der skal meget til for at ryste boligmarkedet.

Forventer udvidede liggetider

Ifølge Thomas Hovgaard kan vi derfor forvente, at der vil komme større prisnedslag i efteråret, hvis boligrenterne og inflationen fortsætter med at stige.

– Konsekvensen af de optimistiske priser kan blive en række af prisnedslag og udvidede liggetider og et stigende boligudbud. Men man det sagtens udvikle sig langt mindre dramatisk, hvis boligmarkedet, som det har udviklet sig de seneste to år, tager fusen på os alle, siger Thomas Hovgaard, der tror, at pandemien har vist os, at der skal meget til for at ryste boligmarkedet.

– Vores tilværelser blev vendt op og ned i løbet af kort tid, men alligevel handlede vi boliger som aldrig før. Nu er der krig i Europa, og vores tilværelser er igen blevet påvirket, men vi er ikke gået i panik som efter finanskrisen. Det er klart et tegn på, at vi er blevet mere hærdede efter nogle store kriser, og det viser, at boligmarkedet ikke som tidligere nemt lader sig forudsige, siger Thomas Hovgaard.

Relateret indhold