Stigninger i energipriserne gør Belimo energiventiler til en stadig mere interessant mulighed i større ejendomme, hospitaler eller kontorbygninger, hvor der kan være besparelser at hente på et bedre overblik og kontrol over bygningens energiforbrug.
Med installation af energiventiler får driftschefen overblik over, hvor energien løber hen i bygningen og en mulighed for at styre forbruget, så bygningens varmeveksler kan arbejde så optimalt som muligt.
Både ved nybyggeri og i eksisterende bygninger kan det være værd at overveje en Belimo energiventil.
Tegn på behov
Der kan være forskellige indikationer på, at bygningens nuværende varme- eller kølesystem ikke kører optimalt og vil kunne optimeres med energiventiler.
– Tegnene kan være, at der er dele af bygningen, der ikke bliver varme nok, eller at afkølingen ikke fungerer godt nok i hele bygningen, forklarer direktør Ole Fornill, Belimo A/S.
– Hvis de betingelser, som du gerne vil opnå i en bygning, ikke kan opnås i hele bygningen, så er det måske værd at kigge på muligheden med en energiventil, siger han.
Det kan være en udfordring at stille den rigtige diagnose, når der er problemer med varmefordelingen i en bygning. Belimos direktør har set eksempler, hvor forsøg med at sætte flere eller større pumper op ikke har afhjulpet problemerne, og der først er kommet styr på flowet efter opsætning af energiventiler.
– Det er en optimeringsproces. Hvis man ikke har opdaget, at der er noget, der bruger for meget effekt, så tror man måske fejlagtigt, at der skal skrues op for noget andet, siger Ole Fornill.
Vigtigt overblik
Ole Fornill peger på, at det giver god mening at bruge energiventiler til at holde øje med energiforbruget i alle grene af bygningen, da energiventilen giver mulighed for at se, om der er brugere, der bruger mere varme end tilsigtet. Det er muligt at sætte en max begrænsning på forbruget.
Belimo energiventilen har integreret måleudstyr og logger data for de seneste 13 måneder. Det giver bygningens driftsansvarlige et godt overblik og mulighed for at programmere de store varmevekslere til optimal drift fra en bærbar computer.
Hvis fremløbstemperaturen ændres, vil ventilen skrue op eller ned for flowet, og ventilen tager også højde for variationer i differenstrykket, så der altid bliver afgivet den ønskede mængde varme i bygningen, uanset om trykket ændrer sig.
Den ultralydsstyrede kugleventil måler og lader kuglen regulere flowet, som den er programmeret til. Ventilen sørger for, fjernvarmen er udnyttet, da differenstemperaturen ikke kommer under en fastsat grænse.
– Besparelsen ligger i, at energiventilen sørger for, at det fjernvarmevand, der kommer ind, ikke bliver returneret med for høj temperatur, for så du har et ineffektivt system, forklarer direktør Ole Fornill, Belimo.
Belimo kugleventilen hjælper også med at forhindre varmespild, da denne type ventil lukker helt tæt, så der pibler ikke vand gennem, når den skal være lukket.
Også til afregning
Belimos energiventil med termisk energimåler kan i dag købes i en version, der kan erstatte en separat varmemåler, da den nyeste version er certificeret efter den europæiske MID norm og dermed er godkendt til at blive brugt til energi-afregning.
Den kombinerede energiventil og -måler kan sende drifts- og afregningsdata via forskellige BUS-typer eller i en cloud-løsning.