I alt 32 kommuner har tilkendegivet deres interesse for at blive del af forsøgsordningen om frie bymidter, som et bredt flertal i Folketinget indgik aftale om i november sidste år. Ordningen vil give 10 udvalgte byer med mellem 4.000 og 20.000 indbyggere adgang til i alt 130 mio. kroner samt muligheden for at blive sat fri af lovgivning, der står i vejen for at kunne afprøve nye tilgange til at skabe liv i bymidterne.
Aftalen skal understøtte, at de 10 udvalgte bymidter igen kan blive lokale samlingspunkter og mødesteder med forbedrede bygninger, torve og gågader, lokale velfærdscentre med f.eks. borgerservice, læger, kulturskoler, biblioteker samt tilbud til ældre.
Den store kommunale interesse for at blive del af forsøgsordningen, der løber fra 2024-2029, glæder indenrigs- og boligminister Kaare Dybvad Bek:
– Jeg synes, det er et stærkt signal, at så mange kommuner er parate til at gå foran, og det bekræfter en bred opbakning til regeringens ambition om, at det skal være attraktivt at bo, arbejde og leve i alle dele af landet. Vi kender desværre alt for godt til udfordringerne med bymidten i de små- og mellemstore byer. Men nu må vi gøre alt, hvad vi kan for at finde de nye svar på, hvordan vi skaber levende og attraktive bymidter. Det håber vi, at de 10 kommuner, som aftalekredsen udvælger til forsøgsordningen, kan gøre os klogere på, siger ministeren.
Udvælger 10 byer inden sommerferien
Niels Flemming Hansen fra Det Konservative Folkeparti glæder sig med resten af de involverede aftaleparter over mulighederne for at forbedre danskernes mulighederne for at leve, bo og arbejde i landdistrikterne, specielt i en tid hvor nye arbejdsformer vinder indpas.
– Danmark er ikke større, end at udviklingen i landdistrikter og byer ikke må ske på bekostning af hinanden, sagde han i november, hvor aftalen faldt på plads.
Partierne bag den politiske aftale ‘Mere liv i bymidter og landdistrikter’ forventer inden udgangen af juni af have udvalgt de byer, som får mulighed for at indgå i forsøgsordningen med frie bymidter.
På baggrund af udvælgelsen skal Folketinget lovbehandle den forsøgslovgivning, der skal give kommunerne mulighed for at gennemføre forsøgene.
Aftalen Mere liv i bymidter og landdistrikter kan ses i sin fulde ordlyd her.
Håb for fem bymidter
Også Partnerskab for levende bymidter, der består af fem kommuner og ti erhvervsinstitutioner, foreninger og ministerier, oplevede i 2021 stor interesse fra kommunerne i forhold til at udvikle netop levende bymidter.
I maj 2021 blev de fem byer Rødekro, Vojens, Lemvig, Vordingborg og Ringsted udvalgt til at arbejde videre med partnerskabets anbefalinger og værktøjer.