Skøde, papirer, dokumenter, aftaler med banken, ejendomsmægler og meget mere. Og er boligen du overvejer at byde på eftertragtet, kan hele købsprocessen også være meget hektisk. Det kan være svært som uerfaren på boligmarkedet at holde styr på det hele.
Rådfør dig med en boligadvokat
Uanset om det er første eller 10. gang, du køber bolig, er det en god ide at få professionel hjælp fra en boligadvokat. En boligadvokat tjener mange funktioner, og kan hjælpe med at holde dig på rette spor i din købsproces. Boligadvokaten vil hjælpe med at gennemgå og forklare betydningen af de mange dokumenter, du skal underskrive og forholde dig til i købsprocessen, ligesom boligadvokaten også kan hjælpe dig, hvis det efter handlen viser sig, at boligen lider af nogle skavanker, som du ikke var blevet informeret om. Det kan også være en rigtig god ide, hvis du får din advokat til at stå for nogle af de mere tekniske formaliteter, som skal klares, når en en bolig handles. Der er nemlig både et skøde, der skal laves og tinglyses, en refusionsopgørelse der skal udarbejdes og en masse koordination med banker, forsikringsselskaber og lignende. Alt det skal gøres, men kan hurtigt gå galt, hvis man selv kaster sig over det.
Boligadvokaten kan også hjælpe dig med at få afklaret en lang række af de særlige ting, som er vigtige for dig. Måske er det planen, at du vil indrette virksom i ejendommen, at du vil lave tilbygninger eller måske er det tænkt som et forældrekøb til dine børn. Din boligadvokat kan sørge for at afklare alle de spørgsmål det rejser, så du er sikker på, at du ender med en handel, der passer til dine drømme.
Kan du tåle dårlige tider
Flere begår den fejl, at de vælger at købe en bolig, som er alt for dyr for dem. Alt går fint, både du og din partner er i fast job – og så pludseligt, sker der noget der vender op og ned på din eller jeres økonomiske situation. Her er gode råd dyre, hvis du i forvejen har valgt en bolig, der trækker det maksimale på dit budget i gode tider. Sørg derfor for, at boligen du investerer i, ikke er dyrere, end du kan betale af på den i forbindelse med midlertidig ledighed eller andre uventede økonomiske omvæltninger. Det er altid en god ide, hvis du på forhånd sørger for at vende disse ting med din bank, så du har klarhed over, hvordan du er stillet.
Tænk langsigtet
Hvilke planer har du/i for fremtiden? Planlægger i at blive storfamilie, kan det være en ide ikke at vælge en mindre bolig, der vil tage jer år at sætte i stand. Drømmer du om at få en hund, bør du undgå at købe en lejlighed, hvor kæledyr er forbudt. Generelt bør i tænke langsigtet. Hvor ønsker i at bo? By eller land? Villa eller lejlighed? Og hvad skal hjemmet kunne rumme?
Tænker i langsigtet, sparer i jer selv for en masse ekstraarbejde i forbindelse med en senere flytning. Samtidig undgår i også de mange ekstraudgifter, der er ved jævnligt at skulle flytte.