Fugt og vandskader øges dramatisk. Tal fra finanssektoren viser, at fugt og vandskader fra bruser og bad stod for forsikringsudbetalinger på over 60 millioner i 2014.
Dette er en forøgelse på over 20 millioner fra 2012, og næsten en fordobling fra 2010. En af årsagerne til dette er, at vi bader oftere end før.
I følge Linda Engen, produktchef i Gjensidige kan det blive dyrt, hvis badet ikke tåler dette øgede brug.
Det er en forudsætning, at gulv og vægge i badet er tætte for at få fuld erstatning fra forsikringen. Man risikerer dermed en stor regning på egen hånd, hvis badet ikke tåler normal brug.
Brusekabinetter har ikke været så populære de sidste 10-15 år. Det kan være en del af forklaringen på, at man ser en forøgelse i disse skader nu, efter at man har har udsat fliserne for direkte vandstråler over flere år, siger Linda Engen.
Konstant fugt
Ifølge en ny undersøgelse bader over 5 af 10 af alle mennesker i Norden hver dag. Med flere personer i husstanden fører det til konstant fugtdannelse på badeværelset.
Eivind Olsen, udviklingschef hos isoleringsproducenten Jackon mener, dette kan være årsagen til mange vådrumsskader.
– 4-6 procent af en væg med fliser består af fuger. Der trænger vand ind, hver gang du bader. Det er klart, at hvis man i husstanden bader flere gange om dagen, bliver der stort pres på de materialer, som skal holde badet tørt, siger Eivind Olsen.
Sundhedsskadeligt
Indendørs fugt kan føre til skimmelsvamp, som er ødelæggende for indeklimaet. Læge Knut R. Skulberg i Astma- og allergiforbundet har tidligere udtalt, at netop skimmelsvamp kan være svært sundhedsskadeligt.
– Forskning viser, at fugt og mug er forbundet med alvorlige luftvejsinfektioner. Det kan forårsage astma og kroniske plager som irriterede øjne og forstoppet næse og hals, sagde Skulberg tilbage i 2012.
Trænger til en opdatering
Mange badeværelser er af ældre årgang og er ikke bygget til at kunne klare nutidens brugsmønster. Eivind Olsen mener, at folk kan spare mange tusinde kroner, hvis de investerer i en korrekt opgradering af badeværelset i tide.
– Tidligere brugte mange materialer, som ikke overholder nutidens krav som underlag til vådrumsmembran i badeværelsets vådzone. Problemet opstår, når man ikke smører tilstrækkelig mængde membran på overfladerne, eller er uheldig og overser et lille område. Når vand eller damp trænger ind dér, vil materialet bag fliserne svulme op og danne grobund for skimmelsvamp og i værste fald begynde at rådne. Og så har du altså et bekosteligt problem, siger Olsen.
Linda Engen fra Gjensidige anerkender også dette problem:
– Det er vigtigt at være opmærksom, når man laver væggene i badeværelsets vådzone. Det er nemlig meget udfordrende at få tilstrækkelig dækkende membran, som tåler vand direkte på fliserne over flere år, siger Linda Engen.
Projektrådgiver Martin Bendix fra Jackon Danmark anbefaler, at man anvender vådrumsplader som underlag for vådrumsmembranen:
– Vådrumsplader er et godt alternativ til gipsplader som underlag til fliser. De har lang levetid, er omkostningseffektive og er lavet af et fugtbestandigt materiale, som gør, at du slipper for bekymringer om vand, der trænger ind mellem fugerne og skaber råd. Det gavner både indeklimaet og økonomien, siger Martin Bendix.
Bendixs tips til badeværelset
1. Sørg for at bruge godkendte vådrumsplader under dine fliser
2. Sørg for god udluftning i badeværelset
3. Bad ikke mere end nødvendigt
4. Tør gulvet efter badet, hvis du bruser vand direkte på fliserne
5. Hold øje med fugt- og råddannelse
For mere information, kontakt
– Eivind Olsen, Udviklingschef i Jackon AS, T: +47 69 36 33 22 E: [email protected]
– Martin Bendix, Projektrådgiver, Jackon Danmark, T: +45 22 72 26 19 E: [email protected]

