Offentlig skrankepavekultur rammer byggebranchen

Et bredt udsnit af byggebranchens virksomheder lider under urimelig behandling i mødet med det offentlige. Særligt elektrikere melder om dårlige oplevelser, men andre har også problemer.

En undersøgelse fra SMVdanmark afslørede for nylig, at mange små og mellemstore virksomheder oplever dårlig behandling fra myndighederne. Samlet har hver tredje danske SMV følt sig dårligt eller uretfærdigt behandlet i mødet med det offentlige i løbet af de seneste to år. Hver femte har sågar oplevet at blive talt ned til eller intimideret.

Et dybere blik på tallene viser, at bygge- og anlægsbranchen også rammes hårdt. 29 % af den samlede bygge- og anlægsbranche svarer, at de har følt sig dårligt eller uretfærdigt behandlet i kontakten med det offentlige. 26 % har modtaget mangelfuld eller direkte vildledende rådgivning fra offentlige myndigheder.

Læs også

Fra 3 til 250 dage: Kæmpe kommunale forskelle i ventetid på byggetilladelse

En sådan skrankepavekultur, hvor virksomheder bliver mødt med mistillid og en rigid tilgang, der gør det svært at samarbejde, undergraver tilliden og hæmmer væksten, særligt i brancher, hvor myndighedskontakt er en del af hverdagen.

Elektrikerne har de største udfordringer

Analysen viser store forskelle mellem byggebranchens forskellige fag, og udfordringerne er således generelt størst for elektrikere.

Her melder hele 40 % om, at de inden for de sidste to år har været i kontakt med det offentlige, hvor de har følt sig dårligt eller uretfærdigt behandlet.

27 % af elektrikerne angiver, at de har følt sig talt ned til eller intimideret i mødet med det offentlige.

Læs også

Kommune kræver byggetilladelser til lystbåde – men kender ikke reglerne

35 % har oplevet urimeligt lange sagsbehandlingstider. Alle tal, der ligger over gennemsnittet for SMV’erne i undersøgelsen.

Også i brancherne ’installation af VVS-, varme- og klimaanlæg’ og ’tømrer- og bygningssnedkerarbejde’ stikker resultater negativt ud. F.eks. svarer 27 % indenfor VVS-branchen, at de har følt sig talt ned til eller intimideret.

Læs også

Københavns Kommune: Ansatte i bygge- og anlægsbranchen bliver snydt i løn for millioner

Og 35 % af tømrere og bygningssnedkere har oplevet urimeligt korte svarfrister.

De negative tal kan hænge sammen med fagenes hyppige kontakt med det offentlige, for når virksomheder i byggebranchen konstant skal navigere i komplekse regler, søge tilladelser og koordinere med forskellige myndigheder, øges risikoen for misforståelser og frustration. Men det gør det ikke mere acceptabelt, at så mange føler sig dårligt behandlet, misinformeret eller direkte intimideret.

Kræver politisk handling

Hos SMVdanmark efterlyser vi en politisk indsats for at sikre en mere konstruktiv og respektfuld dialog mellem virksomheder og myndigheder.

For det offentlige og de små og mellemstore virksomheder er ikke hinandens modstandere. Vi er på samme hold.

Derfor er der brug for et opgør med den skrankepavekultur, som alt for ofte spænder ben for gode løsninger. Det kræver vilje til forandring. Både politisk og ledelsesmæssigt i den offentlige sektor.

Relateret indhold