Starter nu: 600 lejligheder omdannes til 750 i Gellerupparken

Brabrand Boligforening sætter gang i renoveringen af den første af fem syvetagers boligblokke i det socialt udsatte område ved Aarhus.
Luftfoto af Gellerupparken.
Gellerupparken er Brabrand Boligforenings største afdeling, er tegnet af arkitekt Knud Blach Petersen og opført i perioden 1968-72. Omdannelsen skal NNC står for som totalentreprenør med et totalentreprisehold, der udgøres af C.F. Møller Architects og Ingeniør’ne. Foto: Brabrand Boligforening.

I Gellerupparken i Brabrand skal 600 eksisterende lejligheder i de kommende år omdannes til 750 moderne og tidssvarende boliger, og arbejdet indledes i de kommende uger.

Med renoveringen opgraderes de karakteristiske blokke, så de i højere grad imødekommer beboernes ønsker og nutidens boligefterspørgsel:

I hver blok ombygges to opgange, så der fremover bliver fire boliger pr. etage i stedet for tre. I stueetagen etableres dobbelthøje citylejligheder med murede facader, der åbner bygningerne op mod omgivelserne og skal skabe et mere levende gadebillede.

Læs også

141 nye boliger i Gellerup holder tidsplanen

Derudover bliver der tilført tilgængelighedsboliger med bedre adgangsforhold og mere plads i de opgange, som ombygges.

Over en årrække er der skudt milliarder af kroner i Gellerupparken for at gøre området til et attraktivt sted at bo. Ifølge en TV2-dokumentar fra marts i år kæmper området dog stadig med kriminalitet og utryghed. Foto: Brabrand Boligforening.

– Renoveringen af de høje blokke er endnu et vigtigt skridt i Gellerups udvikling. Vi bevarer områdets historie og arkitektur, samtidig med at vi skaber boliger, der er attraktive, funktionelle og fremtidssikrede, siger direktør i Brabrand Boligforening, Kristian Würtz.

Indvendigt, udvendigt og genbrug

Renoveringen rummer både indvendige og udvendige forbedringer:

Alle lejligheder får nye badeværelser, overflader, installationer og moderne ventilationsanlæg. Udvendigt afrenses og males facaderne, gavlene efterisoleres og beklædes med nye overflader, og både dør- og vinduespartier i facader udskiftes med energiruder og tage udskiftes.

Samtidig opgraderes de omkringliggende udearealer med grønne opholdsrum, legepladser, cykelskure og forbedrede affalds- og parkeringsløsninger.

Læs også

Byggetilladelsen er i hus: Klar til start på de sidste 251 Helheden-boliger

Med renoveringen vil der være fokus på genbrug og genanvendelse af eksisterende byggematerialer, og f.eks. knuses overskudsbeton og bruges som fyldmateriale under veje og stier, mens betontrappetrin fra de gamle trappetårne genindarbejdes i nye konstruktioner.

Derudover vil trægulve i de renoverede lejligheder blive genetableret efter udskiftning af vand- og varmerør.

Renoveringen af de fem blokke i Gellerupparken gennemføres i etaper og forventes afsluttet i 2029.

Alle blokke etableres med et nyt byhusbånd i parterre og stueetage, hvor der etableres cityboliger i en og to etager. Der etableres nye dobbelthøje, transparente indgangspartier ved hver opgang. Grafik: C.F. Møller.

Om udviklingen af Gellerupparken

• Helhedsplanen, som Brabrand Boligforening og Aarhus Kommune samarbejder om, beskriver den samlede plan for, hvordan Gellerup og Toveshøj forandres fra et socialt udsat boligområde til en attraktiv bydel.

• En væsentlig del af helhedsplanen er den indvendige og udvendige renovering af de blivende blokke og opførelsen af nye boligtyper. Udover de fysiske forandringer arbejdes der også med nye arbejdspladser, forbedrede forhold for erhvervslivet, et spirende kulturliv, en ny skole og en markant social indsats.

Kilde: Brabrand Boligforening, Helhedsplanen for Gellerup og Toveshøj.

Relateret indhold