10. april var en stor dag i Velux Gruppen. Her flyttede de første medarbejdere ind i det nyrenoverede LKR Innovation House i Østbirk. Det nye forsknings- og udviklingscenter ligger på Velux’ ældste fabriksgrund – i den oprindelige 9.500 kvm træbygning, som Lars Kann-Rasmussen i 1995 fik opført som et eksperiment i at bygge på nye og innovative måder.

I dag, 30 år senere, indvies det nye, moderne innovationscenter officielt. Bygningen, der er designet af Praksis Arkitekter vil fremover kunne huse mere end 500 medarbejdere, der arbejder med produktudvikling og innovation.
Founding Partner i Praksis Arkitekter, Mette Tony, har tidligere udtalt:

Markant stigning i antallet af svanemærkede daginstitutioner
– Vores design sigter mod at kombinere bygningens arkitektoniske arv med fremtidens funktionelle behov på en bæredygtig måde og i harmoni med det omkringliggende landskab. Det er et meget spændende projekt.
Genbrug, genanvendelse og upcycling
Genbrug frem for nedrivning har været nøglen til arbejdet med den nyrenoverede bygning:
- Tagfladen bevares, efterisoleres, og der installeres nye ovenlysvinduer. I forbindelse med ressourcekortlægningen af bygningen undersøges det, om ovenlysvinduerne kan genbruges i den transformerede bygning eller i nye sekundære bygninger i landskabet.
- De eksisterende strukturer bevares. I udskæringer til gårdspladserne fjernes limtræsrammerne. Disse genbruges og upcycles på flere måder (som opførelse af sekundære bygninger i landskabet, møbler osv.)

- Den eksisterende facade genbruges. Træmodulerne afmonteres for at isolere ydervæggen og monteres derefter igen. Træmodulerne fra nye vinduesåbninger bruges til nye facader i gårdrummene. Andre træmoduler bruges til at erstatte dem, der skal vedligeholdes eller udskiftes.

Samler branchen: Byggefagligt netværk øger sit fokus på Østjylland
- Indvendige betonvægge genbruges som vægge omkring trappekernerne. Resterne genbruges som belægning og udendørsmøbler mv.
- Lette indvendige vægge af gipsplader og mineraluld i væggene genbruges.
- Baldakiner genbruges som en del af de sekundære bygninger i landskabet.
- Det eksisterende betongulv genbruges som det er.

- Mange SF-sten fjernes omkring bygningen for at skabe en bedre overgang til den omgivende natur. Disse sten vil blive genbrugt andre steder, såsom på parkeringspladser, ved sekundære bygninger eller gangstier.

Oddere får eget bassin i Fjord&Bælt-tilbygning
Ud over Praksis Arkitekter har Søren Jensen Rådgivende Ingeniører rådgivet om bygningsspecifikationer, Briq har stået for arbejdspladsdesign, mens DetBlå har arbejdet med landsskabsarkitekturen. DAI har været bygherrerådgiver.
K.G. Hansen & Sønner har som hovedentreprenør bundet det hele sammen.
Hubexos SMART, der leverer data om bygge- og anlægsprojekter til byggeriets parter i Norden, anslår budgettet for det samlede projekt til 200 mio. kr.