Transformationen af amtssygehuset, ‘Træ’ på Sydhavnen og det nye stadion i Kongelunden er bare nogle af de spændende projekter i Aarhus og omregn, som Building Green har gjort plads til i årets program til eventen i Aarhus Congress Center den 10. og 11. april.
Læs også: Arkitektur skal være livgivende – Building Green viser hvordan
Med udgangspunkt i temaet ‘Livgivende byer og arkitektur’ fremhæver de innovative projekter på scenerne, der kan inspirere og bringe læring ind i branchen.
Katalysator for fans, byen og lokalsamfundet
Et af de mest omtalte byggerier i Aarhus i flere år er det nye stadion i Kongelunden, som den prisvindende, internationale tegnestue Zaha Hadid Architects står bag.
På Building Green Aarhus kan de besøgende høre board director Gianluca Racana fortælle mere om projektet:
– Vores forslag til det nye stadion i Aarhus er et projekt, der er inspireret af den omkringliggende skov og klubbens arv. Med et væld af nye offentlige rum og integrerede landskabselementer sigter vores design mod at skabe en spændende destination og en ny katalysator både for fans, Aarhus som by og lokalsamfundet, siger fra Gianluca Racana og tilføjer:
– Et enkelt, elegant og karakteristisk arkitektonisk vartegn med en holistisk tilgang til bæredygtighed for at sikre, at miljømæssige, økonomiske og sociale bæredygtighedsmål er indarbejdet i alle aspekter af det nye design.
Et epicenter for udviklingsprojekter
Ikke langt fra Kongelunden er Danmarks højeste hybrid-træbyggeri på 78 meter og 20 etager ved at blive bygget, og noget af det særlige ved ‘Træ’ er, at materialerne er nøje overvejet og mange af dem genbrug.
Bygge- og anlægsklyngen We Build Denmark står for en debat om projektet på Building Green Aarhus, hvor de har inviteret aktører i projektet til en snak om de overvejelser, strategier og test, der ligger bag:
– ‘Træ’ er et fantastisk projekt at følge, fordi det søger at rykke grænserne og udvikle helt til kanten på så mange parametre som muligt, siger Darma Duus, der er innovationskonsulent hos We Build Denmark:
– Jeg kalder det et epicenter for udviklingsprojekter, da der i byggeriet er givet plads til mange muligheder for udvikling. Vi har i We Build Denmark støttet tre projekter, som får aktualitet og fod i virkeligheden via ‘Træ’ – et om genbrug af branddøre, et om mere skaleringsparat genbrug af trægulve fra en større lokal nedrivning og et om vinduespartier bygget af overskuds glas.
– Men der er i byggeriet som helhed flere udviklingsprojekter inden for cirkulær økonomi og biobaserede materialer, end jeg har tal på, som er båret af udvikler og det tværgående bæredygtighedsteam, tilføjer hun.
Fra hospital til blandet byområde
På eventen sættes også fokus på transformation og renovering, og her bringes transformationen af det tidligere Amtssygehus i Aarhus frem som eksempel.
Link Arkitektur er ansvarlig for designet af de første projekter, heriblandt omdannelsen af den gamle ikoniske sengebygning. Målet er at omdanne det sygehus til et nyt, attraktivt bykvarter med boliger til både familier, ældre og unge.
– Der bliver stor mangfoldighed af boligtyper og -størrelser, som kommer til at give et varieret og bæredygtigt boligudbud til byen – og for alle i byen, siger Rasmus Kierkegaard, kreativ chef, Link Arkitektur, der også vil være at finde på scenen på Building Green Aarhus.
– Det arkitektoniske udtryk skriver sig ind i områdets fortælling med direkte referencer til Høgh-Hansens eksisterende arkitektur af sengebygningen på Amtssygehuset, som vi fastholder i vores transformation fra hospital til blandet byområde, uddyber han.
Se hele programmet for Building Green Aarhus her.