Slip kreativiteten fri: Vejle klar til 28 tiny houses

Det nye boligkvarter Tommeliden udenfor Vejle er forbeholdt tiny houses. De kommende bygherrer opfordres til at eksperimentere med de små huses arkitektur.
Foto af lille træhus med sort tag. Rundt om huset løber en sti af grå fliser.
28 tiny houses på max 50 kvm kan være på vej i Ny Rosborg udenfor Vejle. Her skal der være plads til naturen, fællesskabet og nogle mere bæredygtige leveformer. Foto: Getty Images

Definition på et tiny house

  • Bygningsstørrelse på højst 50 kvm opvarmet etageareal
  • Fritliggende bygning
  • Bygning der anvendes til helårsbeboelse (opvarmet)
  • Blivende bygning (dvs. ikke midlertidig)
  • Bygges typisk enten af firmaer med et færdiglavet kommercielt koncept eller af ildsjæle
  • Bygges ofte ud fra ønsket om mindre huse med et lavere klimaaftryk end traditionelt byggeri
  • Bygges ofte af natur-, biogene- og genbrugte byggematerialer
  • Er ofte såkaldt off-grid byggeri dvs. uden tilkobling til f.eks. fælles el-net, vand- og varmeforsyning eller spildevandssystem.
  • Opføres gerne sammen med fælleshuse til madlavning, baderum, vaskeri mm.

Kilde: Bygningsreglementet

Drømmer man om at lægge ligusterhække, adskillende hegn, overflødige kvadratmeter og en klimatung livsstil bag sig, så er der håb forude i udkanten af Vejle.

Her har man frem til d. 7. april til at erhverve sig en af de 28 grunde på mellem 300 og 400 kvm, som Vejle Kommune har sat til salg i boligkvarteret Tommeliden i det nye boligområde Ny Rosborg.

Masterplanen for Ny Rosborg er at opføre en ny grøn bydel med fokus på bæredygtighed, resiliens og fællesskab. Her forventes opført en lang række blandede boligtyper til 4.000-5.000 nye beboere frem til 2050.

På Tommelidens 28 mindre grunde bliver det muligt at opføre åben-lave boliger i form af såkaldte tiny houses på hver max 50 kvm. Dertil kan på hver grund opføres en 20 kvm sekundær, fritliggende bebyggelse, der kan benyttes til f.eks. hønsehus, væksthus, legehus, skur eller overdækkede arealer.

Læs også

Opføres i træ: Danmarks første tiny church bliver tolvkantet

I lokalplanen er der som sædvanligt oplistet helt klare regler for, hvordan husene må se ud. Nogle af dem lyder som følger:

  • De små boliger må maks. være 50 kvm og opføres i maksimum 2 etager.
  • Der må ikke etableres kælder
  • Ingen parkeringspladser, garager og carporte på grundene
  • Boligen skal etableres på punkt- eller skruefundament
  • Intet punkt af boligens ydervæg eller tagflade må være højere end 6 meter
  • Kviste, gavlvinduer, tagterrasser og altaner på 1. sal må kun etableres mod sti, vej og fællesarealer. Tagvinduer er undtaget
Illustration af fire små byggegrunde med kanaler mellem og en sti i midten
De små boliggrunde i Tommeliden placeres to og to omkring hovedstien, så der skabes luft mellem hver anden bolig. Hver tiny house må være på maksimalt 50 kvm. Illustration fra lokalplanen: Vejle Kommune
  • Tag og facader må ikke udføres i materialer, hvor der sker udvaskning af metaller som kobber og zink
  • Tag- og facadematerialer må ikke være reflekterende eller blændende
  • Antirefleksbehandlede solceller kan integreres i selve taget og facaden eller opsættes på taget og facaden

Reglerne til trods lægges der i lokalplanen op til, at de kommende bygherrer slipper kreativiteten fri, så området opnår en varieret og eksperimenterende arkitektur.

En naturlig og åben karakter

Lokalplanområdet udgør ca. 2,1 hektar. Men så er der også afsat plads til fælles parkeringsplads med affaldshåndtering i områdets sydlige ende samt fællesområder med lokal regnvandshåndtering, wadier og åbne grøfter. Fra den fælles parkeringsplads går hovedstien igennem området som en rygrad, der fungerer som adgangsvej til boligerne.

Læs også

16 tiny houses får egen lokalplan i Køge

Boligområdet får helt generelt en naturlig og åben karakter, der adskiller sig fra typiske parcelhusområder. Der er ingen hække mellem husene, men i stedet små diger med hjemmehørende træer, buske og planter. Regnvandet løber i åbne grøfter. Fællesarealerne omkring boligerne holdes som enggræs, urter, træer, buske til glæde for biodiversiteten.

Det centralt beliggende fællesareal, der er omsluttet af hovedstien i områdets nordlige ende (se illustration nedenfor), er lagt ud til fælleshus og andre fællesskabsorienterede faciliteter som legeplads, hønsehus, væksthus, bålhytte, shelters, køkkenhave el.lign. Det centrale fællesareal ligger som et hjerte imellem boligerne og skal gerne give mulighed for at mødes og skabe fællesskab på alle tider af året.

Bopælspligt

Vejle Kommune oplyser, at det er muligt at byde på op til tre grunde i prioriteret rækkefølge. Der kan dog kun købes én grund pr. person.

Illustration lagt ind over et luftfoto af lokalplanområdet. Illustrationen viser 28 små grunde og en sti der går rundt hele vejen på indersiden af byggegrundene
Mindsteprisen på grundene ligger på mellem 345.000 og 395.000 kr. Men så er der også både indregnet moms og tilslutningsafgifter frem til grundskel. Illustration: Vejle Kommune

Der skal søges byggetilladelse til opførelse af de små boliger på grundene, som der er bopælspligt på. Købere af de 12 grunde beliggende vestlige i udstykningen skal selv etablere en adgangsbro fra vejen og ind til grunden.

Relateret indhold